Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Vatikán: Törvény sem kötelezhet a gyónási titoktartás megtörésére

K EPA20190224055
2019.07.01. 14:37

A Vatikán tartja korábbi álláspontját, miszerint egy kormány vagy törvény sem kötelezheti arra a papokat, hogy törjék meg titoktartási esküjüket, még akkor sem, ha a gyóntatószékben szexuális zaklatásokat gyónnak meg nekik, mert szerintük "ez a kötelesség egyenesen Istentől jön", írja a Reuters.

A Vatikán ezzel reagált arra, hogy Ausztrália a gyerekmolesztálási nyomozása során azt javasolta, hogy a kormány hozzon létre egy törvényt, miszerint a papok még a gyónási titoktartási kötelezettség alá eső ügyeket is jelentsék.

Eddig nyolcból két ausztrál állam hozott be olyan törvényt, miszerint a papoknak bűn elhallgatni, ha tudomásukra jut gyónás közben a szexuális erőszak ténye. Ugyanúgy májusban Kaliforniában is átment a szenátuson egy ugyanilyen javaslat.

Márciusban Ferenc pápa három rendeletet adott ki a gyermeket sújtó visszaélések megelőzése jegyében a Vatikánon belül. A katolikus egyházfő egy saját kezdeményezésű, úgynevezett motu proprio apostoli levelet, egy törvényt és irányelveket adott ki a témában. A Vatikán területén hatályos, illetve a vatikáni lakosokra és állampolgárokra vonatkozó dokumentumok június 1-jén lépnek életbe. Az intézkedések mintegy 800 embert érintenek, köztük a Vatikán 300 diplomatáját.

  • Az új rendeletek minden vatikáni tisztségviselőt köteleznek arra, hogy jelentsék a visszaélésgyanús eseteket, kivéve a gyónási titoktartási kötelezettség alá eső ügyeket.
  • A jövőben azonnali hatállyal felfüggesztik hivatalukból azokat, akiket kiskorúak vagy sebezhető emberek elleni szexuális visszaélés vádjában vétkesnek találnak.
  • Emellett a vatikáni adminisztráción belül egy új kapcsolattartó felel majd a szexuális visszaélések megelőzését célzó intézkedések gyakorlatba való átültetéséért, és ő foglalkozik az áldozatokkal is. Az áldozatokat tájékoztatni kell az ügyükben zajló nyomozás állásáról, védelmet kell nyújtani nekik a feltételezett visszaélővel szemben, illetve orvosi, pszichológiai ellátásra és jogi tanácsadásra is jogosultak.
  • A rendeletek tiltják, hogy a gyermekekkel foglalkozó vatikáni tisztségviselők testi fenyítést alkalmazzanak büntetésként, valamint azt is, hogy a szülők beleegyezése nélkül fényképeket vagy felvételeket készítsenek a kiskorúakról. Ezen kívül egy felügyelt gyermek sem kaphat ajándékot és nem részesülhet különleges bánásmódban.

Az elmúlt években világszerte számos olyan esetre derült fény, amelyek során a katolikus klérus tagjai gyermekeket molesztáltak. Februárban négynapos nemzetközi konferenciát rendeztek a Vatikánban, amelynek témája a gyermekek hatékonyabb védelme volt. Ferenc pápa ekkor ígéretet tett arra, hogy az egyház a továbbiakban nem huny szemet a pedofil papok által elkövetett bűncselekmények fölött.

(Borítókép: Ferenc pápa misét pontifikál a gyermekek szexuális visszaélésekkel szembeni védelméről rendezett négynapos püspöki értekezlet utolsó napján a Vatikánban 2019. február 24-én. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami)