Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az elmúlt 100 év legsúlyosabb árvize pusztít Szibériában

2019.07.02. 12:44

A kelet-szibériai Irkutszki területen továbbra is súlyos árvíz pusztít, amelyet az olvadással megtetézett heves esőzések okoztak - jelentette az orosz sajtóra hivatkozva az MTI.

legkevesebb 14 ember meghalt, 13 másik eltűnt. A hatóságok rendkívüli állapotot rendeltek el. Ez a legsúlyosabb árvíz több mint 100 éve, amióta a területen meteorológiai megfigyeléseket végeznek.

Az egészségügyi szolgálathoz 1258 ember, köztük 87 kiskorú fordult segítségért. 191 ember került kórházba, többségük kihűléssel.

Június 25-e óta a régióban 96 települést öntött el az ár, 10 097 épület került víz alá, ami mintegy 33 ezer embert érintett. Hozzávetőleg 2 ezer embert kellett kimenekíteni. Hétfőn még 42 település volt víz alatt három körzetben.

Az orosz védelmi minisztérium több mint ezer katonát vezényelt a térségbe a mentési munkálatok támogatására, valmint haditechnikát és egészségügyi erősítést is küldött, tekintettel a járványveszélyre. Az ár szarvasmarhák, sertések, lovak és juhok tetemeit sodorja magával.

A hatósági tájékoztatás szerint az Ija folyó szombaton tetőzött 13,87 méterrel, azóta megindult az apadás, keddre már több mint öt méterrel alacsonyabb, 9 méteres volt a vízszint. A meteorológusok szerint a térségben nem várható újabb esőzés, árhullám.

Az elmúlt hét végén Vlagyimir Putyin elnök is ellátogatott a katasztrófa sújtotta térségbe, és sürgette az újjáépítést, tekintettel arra, hogy Szibériában ismeretesen rövid a nyár, és hirtelen köszönt be a tél.