Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kormánykatonákat öltek meg egy nigeri támaszponton

2019.07.02. 12:35

Ismeretlen fegyveresek tizenhat katonát öltek meg Niger nyugati részén egy katonai támaszponton - írja az MTI. A támadás nem messze a mali határtól, Inates város mellett történt, ugyanott, ahol május végén az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nyugat-afrikai szárnya huszonnyolc katonával végzett.

Niger lesz a házigazdája az Afrikai Unió július 6-án kezdődő háromnapos csúcstalálkozójának, a nyugat-afrikai ország pedig - az Európai Unió segítségével - különleges kiképzést indított a kormánykatonák számára azért, hogy hatékonyabban vehessék fel a harcot a térségben garázdálkodó fegyveresekkel.

A Szahara déli peremén végighúzódó Száhel-övezet országaiban tevékenykedő dzsihadisták miatt az utóbbi hónapokban százak vesztették életüket, és több mint 150 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására. 

A térségben az Iszlám Államhoz és az al-Kaidához köthető iszlamista sejtek tevékenysége mellett időről-időre összecsapások törnek ki az egymással konfliktusban álló pásztorkodó és földműves népek között is.

2017-ben az iszlamista fenyegetés felszámolásának céljából megalakult a G5 Száhel nevű csoport is, amelynek Niger mellett Burkina Faso, Csád, Mali és Mauritánia a tagja. Az Egyesült Államok és Franciaország a rend helyreállítása érdekében évek óta csapatokat állomásoztat az övezetben.