Ketyegő időzített bombává váltak a texasi menekültközpontok

2019.07.03. 16:55

Veszélyes mértékű túlzsúfoltságra hívta fel a figyelmet egy friss jelentés az amerikai Texas államban található menekültközpontokkal kapcsolatban, ami azonnali cselekvésre szólította fel a hatóságokat – írja a BBC.

A vizsgálat során a Rio Grande-völgy központjait látogatták meg a szakértők, az itt készült képek alapján pedig valóban tarthatatlan állapotok uralkodnak a központokban:

  • egy 40 férfire szabott cellában például 51 nőt zsúfoltak össze,
  • egy 41 nőnek elegendő zárkában pedig 71 férfinek kellett elférnie.

Voltak, akiket egy hétre is bezártak olyan helyekre, ahol csak állni tudtak, mások pedig több mint egy hónapot töltöttek a zsúfolt cellákban, emiatt pedig a fogvatartottak gyakran szándékosan eldugították a vécéket, hogy legalább a javítás idejére kiengedjék őket. 

107721787 ace217e4-0cbc-4216-85b0-655b55ce3033

Az egyik intézmény igazgatója egyszerűen csak ketyegő időzített bombaként írta le a helyzetet, a szakértők pedig a jelentésben kiemelték, hogy a túlzsúfoltság és a huzamosabb ideig tartó bezártság közvetlen kockázatot jelent mind a menedékkérők, mind az ott dolgozók egészségére és biztonságára nézve.

Mikor a fogvatartottak megláttak minket, rendszeresen dörömböltek a celláik ablakán, kiabáltak, és a fogságban töltött idejüket bizonygatták jegyzetekkel, vagy akár a szakálluk hosszával.

– állt a jelentésben, amiből egyébként az is kiderült, hogy a fogságban tartott gyerekek 30 százalékát tovább tartották elzárva, mint a maximálisan megengedett 72 óra.

A szakértők a körülmények miatt arra kérték a hatóságokat, hogy azonnal lépjenek fel a helyzet megoldása érdekében, a mostani állapot ugyanis szembemegy az amerikai határvédelem saját alapelveivel.  • Tippek
  • Babaváró hitel