Jácint
13 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Öt gyilkosságért kapott életfogytiglant a holland keresztapa

2019.07.04. 13:02

Öt gyilkosság miatt kapott életfogytiglant az egyik legismertebb holland bűnöző, Willem Holleeder, akinek az elítéléséhez a testvére által szolgáltatott bizonyítékok is hozzájárultak.

A testvére tavaly azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy valakinek meg kellett állítania Holledeert. "Tudom, hogy meg akar gyilkolni az árulásomért, nem is hibáztatom érte. Minden nap találhatnak lehetőséget arra, hogy megöljenek. Tényleg úgy érzem, hogy elárultam" - idézik Astrid Holledeert, aki titokban rögzítette a telefonbeszélgetéseiket, ezt adta át a hatóságoknak. 

Hollendeer másik testvére, Sonja is együttműködött a hatóságokkal, miután a férjét, Cor van Houtot is meggyilkolták. A férfi egyébként barátja, és üzlettársa volt a most elítélt bűnözőnek. 

Willem Holleeder a nyolcvanas években vált ismertté, amikor elrabolta a híres sörgyárost, Freddy Heinekent és a sofőrjét. Az elrablásban többen, köztük van Hout is segédkeztek, végül 15 millió holland guldenes váltságdíjért cserébe engedték el őket. Az emberrablás miatt később börtönbüntetésre ítélték Holleederéket, viszont azt a hatóságok sosem tudták lenyomozni, hová tűnt a váltságdíjból több milliónyi összeg. 

A szabadulása után a szervezett bűnözés egyik legmeghatározóbb alakja lett az országban, majd többször is börtönbe került és szabadult, legutóbb 2013-ban. 

(BBC)