Bűnösök vagy áldozatok az erőszakos apjukat megölő nővérek?

2019.07.05. 12:42
Megosztja Oroszországot annak a három lánynak az esete, akik megelégelve az éveken át tartó erőszakot és kegyetlenkedést, 39 késszúrással és egy kalapáccsal végeztek az apjukkal. A jogvédők szerint senki nem védi meg Oroszországban a családon belüli erőszak áldozatait. Az ügyészség szerint az előzmények mentőkörülményt jelentenek, de a lányoknak felelniük kell tettükért.

A három Hacsaturjan nővér élete maga volt a pokol. Marija, Angela és Kresztyina, a 18, 19 és 20 éves nővérek a gátlástalan és elmebeteg maffiafőnök, Mihail Hacsaturjan lányai voltak.

Hacsaturján-nővérek
Hacsaturján-nővérek
Fotó: kpru / Twitter

Az 57 éves drogkereskedő nagyon nem is csinált titkot abból, hogy bűnöző, az afganisztánt megjárt háborús veterán előszeretettel pózolt mindenféle fotón. Otthon pedig folyamatosan terrorizálta családtagjait, mégsem vették el például hatalmas fegyverarzenálját, még akkor sem, amikor már orvosilag is diagnosztizálták kóros elmeállapotát.

A lányok édesanyját – ahogy korábban legidősebb gyereküket, Szergejt – elűzte otthonról és megtiltotta, hogy találkozzon a lányokkal. Őt is sokat verte a férje, de ezután a lányok teljesen védtelenül maradtak, az őket különös kegyetlenséggel molesztáló és kínzó apjukkal egy háztartásban. A szexuális bántalmazásokról látleletek is készültek, mégsem, indult eljárás a férfi ellen.

A végül végzetesnek bizonyuló nyári estén a családfő úgy ítélte meg, hogy nem elég rendezett a nappali, ezért egyesével számonkérte a lányokat, paprikaspray-vel fújva le őket. Mint azt a jogvédők mondják, a lányok azt is tudhatták, hogy senkitől sem számíthatnak segítségre. Bár korábban sokat panaszkodtak a barátaiknak, de az intézményrendszer akkor sem jelzett, amikor csak a tanórák egyharmadára jutottak el. 

Amikor a végzetes napon az erőszakos, a szomszédait is állandóan fenyegető maffiafőnök elaludt, a három lány késekkel, kalapáccsal esett neki a férfinak, aki ugyan felriadt, védekezni próbált, de végül meghalt. Mint az ügyészség megállapította, előre kitervelt módon, összesen 39 késszúrással végeztek a férfival. Ezért akár 20 éves börtönbüntetésre is számíthatnak.

Az ügy kapcsán kirobbant vita során orosz és nemzetközi civil szervezetek sora világított rá, hogy az orosz igazságszolgáltatás alig bünteti a családon belüli erőszakot és a szexuális bántalmazást.

Több mint 200 ezer ember írt alá egy online petíciót, amelyben sürgetik az ügyészeket, hogy enyhítsék az előre kitervelt gyilkosság vádjának minősítését. Szombaton Moszkvában tüntetést is szerettek volna szervezni, de ezt a hatóságok betiltották.

A Sky News cikke emlékeztet rá, hogy az elmúlt években csak romlott a helyzet. Két éve Vlagyimir Putyin a konzervatív családvédő csoportok nyomására még dekriminalizálta is a családon belüli erőszak egyes formáit (azt a jó ég tudja, hogy egyes szervezetek miért nevezik családvédelemnek a családon belüli erőszak védelmét).

A lányok amúgy nem bánták meg tettüket, óvadék ellenében jelenleg szabadlábon várhatják a következő tárgyalást, de egymással nem beszélhetnek. Abban azonban egyetértenek, hogy még a börtönben is jobb volt, mint otthon az őrült apával.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport