Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Megint erős, 6,9-es földrengés volt Dél-Kaliforniában

2019-07-05T045519Z 1669584000 RC14511EFF90 RTRMADP 3 CALIFORNIA-
2019.07.06. 07:19 Módosítva: 2019.07.06. 11:43

Újabb, erős, 6,9-es földrengés rázta meg helyi idő szerint pénteken Dél-Kaliforniát, a fölmozgást nemcsak Los Angelesben, de még Mexikóban is érezték, írta az MTI. A pénteki, második földrengés tízszer erősebbnek és nagyobb kiterjedésűnek bizonyult, mint a csütörtöki.

Az első jelentések még 7,1-es erősségű földmozgásról szóltak, de az amerikai földtani intézet (USGS) később pontosított. Ugyanakkor az amerikai híradások

továbbra is az évszázad egyik legnagyobb, 7,1-es földrengéséről beszélnek.

A rengés központja a Mojave sivatagban, Los Angelestől 240 kilométerre lévő Ridgecrest településtől 17,6 kilométerre volt. Egy ember megsérült, de folyamatosan érkeznek a hírek a károkról, így korántsem kizárt, hogy sokkal több sérültről lesz információ hamarosan.

Trona kisvárosban a szövetségi út egy szakaszán repedések jelentek meg. San Bernardino megye tisztviselői arról számoltak be, hogy épületek mozdultak meg, alapjaikban, homlokzataikban repedések keletkeztek, falak dőltek le. Érkeztek beszámolók a rengés okozta pusztításról máshonnan is: Kalifornia-szerte életveszélyes állapotba kerületek egyes utak, több helyen pedig tűzvészek tomboltak a földmozgást követően.

Ridgecrest earthquake rocks Southern California: Live updates

By Ivana Kottasová, CNN Updated 0859 GMT (1659 HKT) July 6, 2019 What we are covering here The quake: A powerful 7.1-magnitude earthquake rocked buildings and cracked foundations in Southern California on Friday night. Fires break out: Multiple fires broke out after the quake struck 11 miles northeast of the city of Ridgecrest.

Lucy Jones, a kaliforniai műszaki egyetem szeizmológiai laboratóriumának munkatársa azt mondta, hogy ez a rengés része a két nappal ezelőttinek. Akkor ugyanebben a térségben 6,4-es erősségű földmozgás volt, így ott nagyobb károk nem keletkeztek.

Olvasónk, Anikó videófelvételt is küldött a kertjükben dúló földrengésről. "Pedig elég messze vagyunk az epicentrumtól, mi Huntington Beach-en lapunk. Állítólag Mexikóban is érezték", írta.

7,1-es erősségű földrengés Kaliforniában

Ezen a vidéken bukik az óceáni lemezrész a kontinens vastagabb lemeze alá, s ez okozza az állandó földrengésveszélyt. A patkó alakú övezetet mélytengeri árkok és vulkánok sora alkotja, és a kéregmozgások okozta egyéb jelenségek (földrengések, gyakori szökőárak) jellemzik.

(Fotó: REUTERS/David McNew)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport