Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Nem engedélyezi Róma a kikötést két civil szervezet hajóinak

2019.07.06. 15:32

Nem engedélyezi Olaszország, hogy a német Sea-Eye és az olasz Mediterranea civil szervezetek hajói kikössenek Lampedusa szigetén. Az olasz belügyminisztérium tájékoztatása szerint a határrendészet egyik hajója szombaton tájékoztatta a német segélyszervezet Alan Kurdi nevű hajójának kapitányát, hogy nem köthetnek ki.

Az Alan Kurdi személyzete pénteken 65 embert mentett ki nemzetközi vizeken Líbiánál, és elindult Lampedusára, a legközelebbi biztonságosnak vélt kikötő felé. A másik, Alex nevű vitorlás 54 embert mentett ki csütörtökön szintén a líbiai partoknál, pénteken viszont 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségi okok miatt.

Köztük van négy várandós nő és négy, egyévesnél fiatalabb csecsemő. 

Olaszország felszólította az Alexet, hogy vigye a kimenekített embereket Máltára, de a Mediterranea szerint az út túlságosan hosszú lenne az egyébként legfeljebb 18 fő befogadására alkalmas hajón - írja az MTI. 

Róma a helyzet rendezéséig élelmiszert, takarókat és fertőtlenítőszereket küldött a hajóra. Ezenkívül tájékoztatta a legénységet arról, hogy olasz hadihajók elkísérhetik a hajót a máltai főváros, Valletta kikötőjéig, ahol partra tehetik a menekülteket, ha cserébe a vitorlást alávetik a hatóságok ellenőrzésének. Az olasz belügyi tárca szerint a vitorlás visszautasította a lehetőséget, mert a feltételezések szerint a Mediterranea attól tart, hogy lefoglalhatják a hajóját a máltai kikötőben.