Kázmér
-2 °C
15 °C

Tizennégy vízbe fulladt menekültet találtak Tunézia partjainál

2019.07.07. 07:21

Tizennégy vízbe fulladt afrikai menekült holttestét emelték ki a tengerből a tunéziai parti őrség hajói szombaton. Az áldozatok azon a csónakon hajóztak Líbiából Európába, ami szerdán borult fel több mint nyolcvan, zömében afrikai bevándorlóval a fedélzetén, írja az MTI.

A túlzsúfolt csónak hétfőn indult útnak Líbiából, és a baleset két napra rá történt, nem messze a Tunézia déli részén található Dzsardzsísz városától.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a baleset másnapján arról tájékoztatott, hogy tunéziai halászok négy embert mentettek ki a tengerből, de egyikük meghalt a kórházban. 

Az utóbbi időben a tunéziai partvidék is az Európába igyekvő afrikaiak kiindulópontjává vált. Májusban legalább 70 ember halt meg egy hasonló balesetben, akkor a tunéziai Szfaksz város közelében borult fel egy csónak, amely Líbiából indult az európai partok felé.

Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és arab országokból Európába igyekvőknek, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek eljuttatni Olaszország partjaira. Jelentős részüket begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.