Olaszország a haditengerészetet is bevetné az illegális bevándorlók ellen

2019.07.08. 23:44

Hétfő este arról döntött a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette közrendi és közbiztonsági bizottság Rómában, hogy szükség esetén a haditengerészet és a rendőrség hajóit is bevethetik az illegális bevándorlás visszaszorítása, illetve a kikötők védelme érdekében.

Az olasz belügyminisztérium közleménye szerint az intézkedés az embercsempészek elleni aktívabb fellépést is szolgálja. Azért, hogy az észak-afrikai partok felől érkező illegális migránsok száma csökkenjen, a jövőben fokozottan vetnének be felderítő repülőgépeket, illetve szorosabbra fűznék az együttműködést Tunéziával az embercsempészek elleni küzdelemben, írja az MTI.

Az olasz sajtó arról számolt be, hogy még a nyár vége előtt Olaszország további tíz hajót engedne át a líbiai parti őrségnek szintén az embercsempészek elleni fellépés érdekében.

Salvini döntését, hogy a haditengerészet hajóit nagyobb mértékben vessék be az illegális bevándorlás megfékezésére, egy vita előzte meg Elisabetta Trenta olasz védelmi miniszterrel. Salvini azzal vádolta Trentát, hogy nem támogatja elég meggyőzően az illegális migrációval szembeni erőfeszítéseit. Trenta azzal válaszolt, hogy az embercsempészet felszámolását célzó, Sophia névre keresztelt uniós művelet nélkül arra kell számítani, hogy a civilszervezetek mentőhajói fokozzák tevékenységüket a Földközi-tengeren.

A hétfői döntés részben a hétvégén, engedély nélkül Olaszországban kikötő Alex mentőhajó akciójára lehet válasz. A Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója szombat este, fedélzetén 41 emberrel között ki Lampedusán azután, hogy pénteken 13 embert evakuálni kellett a hajó fedélzetéről egészségügyi okok miatt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön