Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Elpusztította a monszun a rohingják bangladesi táborát

© UNICEF Brown (2)
2019.07.10. 12:37

Áradásokkal, földcsuszamlásokkal és erős szelekkel csapott le a monszun a rohingják bangladesi táborára, közölte az UNICEF. Beszámolójuk szerint az elmúlt napokban több ezer embernek kellett elhagynia amúgy is törékeny kunyhóját,

egy nő és egy fiatal fiú pedig meghalt az ítéletidőben.

Három nap alatt 500 milliméter eső esett a táborban, annyi, amennyi máskor teljes június, július hónapban szokott. Az UNICEF és más humanitárius szervezetek is riadókészültségben vannak, a hamarosan újabb esőzések várhatók.

A földcsuszamlások és áradások elsősorban a legnagyobb tábor, Cox's Bazar alsóbb részeit sújtották.

  • Háromezer családot érintettek a természeti csapások,
  • 500 oktatási központ sérült meg,
  • ami miatt legalább 50 ezer gyermek tanítását kellett felfüggeszteni.

A viharos időjárás miatt 520 latrina vált használhatatlanná, ami 10 500 embert érint, növelve ezzel – az akár halálos - járványok kitörésének kockázatát.

Az UNICEF és partnerszervezetei és készültek a monszunszezonra, elkezdték az oktatási központok és higiéniás blokkok javítását, valamint ellátják a lakókat a szükséges felszerelésekkel.

A rohingják egy kisebbségi népcsoport, akik régóta a délkelet-ázsiai Mianmar nyugati partvidékén élnek, azonban a korábbi katonai junta, valamint az ország jelenlegi vezetése sem ismerte el őket állampolgárokként. A túlnyomórészt buddhista országban a muszlim kisebbséghez tartozó rohingják évtizedek óta jogaiktól megfosztottan, gyakran táborokba zárva élik életüket.

A 2017 augusztusában kitört erőszakhullám következtében 1,2 millió ember menekült az erőszak elől Mianmarból Bangladesbe, köztük 720 ezer gyerek. A mianmari katonák falvakat égettek fel, brutális tömeggyilkosságokat hajtottak végre, valamint erőszakot követtek el nőkkel és kislányokkal szemben. A menekülés során rengetegen vesztették életüket, számtalan gyerek a folyókon való átkelés közben fulladt vízbe, emlékeztet az UNICEF.

A Cox's Bazar menekülttáborban csaknem egymillió ember zsúfolódott össze, többségük gyerek, ők mindenféle oltás nélkül, legyengült állapotban érkeztek a bódévárosba.

Az UNICEF és partnerszervezetei oltásokkal, egészségügyi szolgáltatásokkal és tiszta ivóvíz biztosításával próbálják elkerülni a halálos járványok kitörését, valamint gondoskodnak arról, hogy az itt élő gyerekek oktatásban részesüljenek. A bambuszból és földből tákolt kunyhókat a viharos szél és az eső pillanatok alatt elmoshatja, a monszunszezon pedig hamarosan teljes erővel lecsap Cox's Bazarra, figyelmeztettek a civilek.

(Borítókép: Patrick Brown / UNICEF)