Elemér
0 °C
10 °C

Kim Dzsongun lett Észak-Korea névleges államfője is

2019.07.11. 13:25

Az észak-koreai törvényhozás, a legfelsőbb népi gyűlés az alkotmány módosításával névleges államfővé nevezte ki Kim Dzsongunt, az ázsiai ország vezetőjét áprilisban, számolt be a Naenara állami propaganda honlap csütörtökön, miközben az új alkotmány teljes szövegét elérhetővé tette felületén.

A dokumentum szerint az államügyi bizottság elnöke a legfelsőbb vezető, és hivatalosan ő képviseli Észak-Koreát. A tisztséget jelenleg Kim Dzsongun viseli.

Az alkotmány korábban annyit rögzített, hogy az államügyi bizottság elnöke a legfelsőbb vezető. A névleges államfő a legfelsőbb népi gyűlés elnökségének vezetője volt. Ő idáig a 90 éves Kim Jongnam volt, aki 1960 óta töltött különböző magas párt- és kormánypozíciókat, és az elmúlt 15 évben világszerte képviselte már Észak-Koreát. A legfelsőbb népi gyűlés elnökségének vezetője Kim egyik közvetlen bizalmasa, Cso Rjongae lett, aki Kim Jongnamot váltotta a tisztségben.

Az új alaptörvény szerint továbbra is a legfelsőbb népi gyűlés elnökségének vezetője veszi át a megbízóleveleket a külföldi diplomatáktól. Szakértők szerint ez azt jelentheti, hogy a tisztség jelképessé vált, és képviseleti szerepe mindössze erre az egy esetre korlátozódik, írja az MTI.

Kim államfővé való kinevezéséről a márciusi országos választások után kezdődtek találgatások, miután a vezető neve nem szerepelt sem a listákon, sem a legfelsőbb népi gyűlés újonnan megválasztott képviselői között. Korábban sohasem volt példa hasonlóra.

Kimet áprilisban újraválasztották az államügyi bizottság élére. Az észak-koreai média már előtte új címen, legfelsőbb képviselőként hivatkozott rá. Szakértőkben felmerült, hogy alkotmánymódosítással kiterjeszthették Kim hatalmát.