Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Három embert felökleltek a bikák a pamplonai bikafuttatáson

K EPA20190714028
2019.07.14. 10:30 Módosítva: 2019.07.14. 10:55

Míg van aki egy laza dobbantással át tud ugrani egy bikát, addig mások nem voltak ennyire ügyesek, ugyanis három öklelés is volt a pamplonai bikafuttatások utolsó napján, írja az MTI a spanyol vöröskereszt szóvivőjére hivatkozva. 

José Aldaba elmondta, hogy az egyik futó a lábán, két másik a karján sérült meg. A helyi Miura tenyészet hat bikáját futtatták vasárnap a 850 méteres távon, amelyet az állatok 2 perc 42 másodperc alatt tettek meg. Délután az arénában bikaviadalt tartanak, amelyen a torreádorok a futásban részt vevő bikák közül küzdenek meg néhánnyal – tehát megölik őket.

A legenda szerint Szent Fermin egy római szenátor kereszténységre áttért, jámbor lelkű fia, Pamplona első püspöke volt, akit 303-ban galliai térítőútján, Amiens-ben fejeztek le. A mártírhalált halt püspök lett Pamplona védőszentje, Navarra társpatrónusa, a csizmadiák, a borkereskedők és a pékek védőszentje. Ereklyéinek egy része 1196-ban került vissza Franciaországból szülővárosába, ahol ettől kezdve október 10-én tartották ünnepét.

Az időpontot a zord őszi időjárás miatt 1591-ben július elejére, a hagyományos állatvásárok idejére tették át, amikor a jószágaikat a városba hajtó marhakereskedők bikaviadalokat is tartottak. A két esemény összekapcsolásából született, az eleinte kétnapos Feria de San Fermín ünnep, amely később egyre hosszabb ideig tartott, újabb látványosságokkal - köztük a 17. századtól a bikafuttatással - bővült, és egyre több látogatót vonzott.

A bikafuttatást minden évben tiltakozások előzik meg, azonban a támogatók szerint a környéknek szüksége van az eseményre gazdasági okokból.