Trump: Akik bírálják a kormányt, miért nem mennek vissza oda, ahonnan jöttek?

2019.07.14. 21:58 Módosítva: 2019.07.14. 22:39

Össztűz alá került Donald Trump a demokrata párti képviselőknek címzett Twitter-bejegyzése miatt, amelyben felvetette, hogy egyes képviselőknek, akik bírálják az amerikai kormányt,

vissza kellene menniük abba az országba, ahonnan származnak.

Az elnök nem nevezte meg, hogy kikre gondol, úgy fogalmazott: azoknak a „progresszív demokrata törvényhozó nőknek”, akik „hangosan és rosszindulatúan” bírálják a kormányt, vissza kellene menniük azokba az országokba, amelyeknek „a kormányai katasztrofálisak, a világon a legrosszabbak, legkorruptabbak és alkalmatlanok, ha egyáltalán van működő kormányuk”.

„Miért nem mennek vissza oda, és segítenek a teljesen működésképtelen és bűnözéssel fertőzött vidékekre, ahonnan jöttek, és aztán majd visszatérve megmutatják nekünk, hogyan is kell ezt csinálni” – írta Trump. Az elnök a Twitter-üzenetben azt írta, Nancy Pelosi demokrata párti házelnök biztosan nagyon örülne, ha gyorsan sikerülne elrendezni az utazást.

Bár Trump nem nevezte néven a képviselőket, az amerikai sajtóban beazonosították, hogy arról a négy demokrata párti képviselőnőről van szó : a New York-i Alexandria Ocasio-Cortezről, a minnesotai Ilhan Omarról, Illinois állam képviselőjéről, Rashida Tlaibról és a massachusettsi Ayanna Pressleyről.

Valamennyien az Egyesült Államokban születtek, kivéve Ilhan Omart, aki Szomáliából menekültként érkezett 1992-ben az Egyesült Államokba. Ocasio-Cortez felmenői egyébként Puerto Ricóból származnak, Rashida Tlaib palesztin gyökerű, Pressley pedig afroamerikai.

Nancy Pelosi „idegengyűlölő megjegyzésnek” minősítette Trump bejegyzéseit, amelyeknek szerinte „az ország megosztása” a céljuk. A házelnök szerint Trump Tegyük ismét naggyá Amerikát gondolat jegyében meghirdetett elképzelése „mindig arról szólt, hogy tegyük ismét Amerikát fehér bőrűvé”. Pedig Pelosi szerint „a sokszínűségünkben rejlik erőnk és az egység, a hatalmunk". Ocasio-Cortez szintén a Twitteren közölte, hogy az Egyesült Államok „az az ország, amelyre valamennyien felesküdtünk”.

Seth Mouton, massachusettsi demokrata párti képviselő „fehér nacionalizmusról” írt a Twitter-bejegyzésében. Steve Cohen, szintén demokrata párti képviselő Tennessee államból pedig megjegyezte, hogy a négy képviselőnő „sokkal inkább amerikai, mint Trump feleségei közül kettő”. Donald Trump első neje, Ivana cseh, míg jelenlegi – harmadik – felesége, Melania szlovén születésű.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM