Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Több mint 300 holttestet találtak eddig a Rakka melletti tömegsírban

2019.07.15. 19:06 Módosítva: 2019.07.15. 20:49

Eddig 313 holttestet hantoltak ki abból a tömegsírból, amelyet az Iszlám Állam egykori fellegvárának számító, észak-szíriai Rakka közelében fedeztek fel júniusban, írja az MTI az AP amerikai hírügynökség értesülése alapján.

A Rakkától délre található mezőgazdasági területeken június közepén felfedezett tömegsírból kihantolt holttestek olyan férfiaké, nőké és gyerekeké, akik a feltételezések szerint az Iszlám Állam uralma idején vesztették életüket. Rakka volt egykor a dzsihadista szervezet kalifátusának a de facto fővárosa, ahol súlyos atrocitások érték az Iszlám Állam szélsőséges ideológiáját ellenző lakosokat. 

Rakkát több hónapig tartó harcok után az Egyesült Államok által támogatott, kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet szabadította fel 2017 októberében. A rakkai civil tanácsként ismert szervezet azóta dolgozik azon, hogy feltárja a városban és körülötte található tömegsírokat.

Jasszer el-Hamísz, az egyik csapatvezető szerint 4760 holttestet hantoltak ki egy sor tömegsírból 2018 januárja óta. Aszad Mohamed törvényszéki dolgozó szerint naponta átlagosan 10-12 holttestet exhumálnak.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet „kalifátusának” az idén márciusban vetett véget teljesen az SDF baghúzi ostroma. Bár Baghúz elestével a radikális iszlamisták elveszítették minden korábbi területüket a szíriai régióban, több ezer szélsőséges továbbra is rejtőzködik, és terrorista sejtekbe tömörülve követnek el merényleteket Szíriában és Irakban.