Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Kalózok foglyul ejtettek 10 török tengerészt Nigéria partjainál

2019.07.16. 18:54 Módosítva: 2019.07.16. 20:21

Fegyveresek foglyul ejtették Nigéria partjainál egy török felségjelzésű teherhajó legénységének tíz tagját – írja az MTI az Anadolu török állami hírügynökség alapján. A beszámoló szerint a hajón összesen 18 török állampolgár volt a támadáskor, amely a török külügyminisztérium közleménye alapján még szombat este történt.

Sefa Paksoy, a járművet üzemeltető Kadioglu nevű hajózási vállalat egyik igazgatója az NTV török hírtelevíziónak elmondta: az eset során senki nem sebesült meg, és azon dolgoznak, hogy kiszabadítsák a tíz török foglyot. Váltságdíj-követelés egyelőre nem érkezett. Az NTV értesülése szerint a 114 méter hosszú és 17 méter széles teherhajót a ghánai haditengerészet egyik hajója kísérte, és az utóbbi legénysége próbálja meg most felvenni a kapcsolatot a kalózokkal. 

Időközben a török külügyminisztérium közölte, hogy kapcsolatba léptek a nigériai és a ghánai hatóságokkal. A Haberler.com török hírportál előzőleg arról számolt be, hogy Törökország még nem tudott közvetlen kapcsolatba kerülni az emberrablókkal, de Ankara a ghánai hatóságokon keresztül két török túsz szabadon bocsátását már elérte. A török külügyminisztérium se meg nem erősítette, se nem cáfolta ezeket az értesüléseket.

A török külügyi tárca ugyanakkor ismertette, hogy a teherhajó Kamerun legnagyobb kikötőjéből, Doualából az elefántcsontparti Abidjanba tartott, amikor szombat este a kalózok megtámadták. A minisztérium egyúttal tudatta, hogy a jármű a fedélzeten maradt nyolc török tengerésszel később a ghánai Tema városában kötött ki.

A Haberler.com hírportálnak a Kadioglu egyik illetékese azt mondta, hogy a kalózok megrongálták a teherhajó kommunikációs és navigációs rendszerét. A hajót üzemeltető cég közleményt adott ki az ügyben, eszerint a fegyveres incidens a nigériai Brasstól 230 kilométerre délnyugatra történt. Állításuk szerint a teherhajó üres volt.