Több embert is lefejeztek a Sínai-félszigeten

2019.07.17. 19:44 Módosítva: 2019.07.17. 20:53

Ismeretlen fegyveresek több embert is lefejeztek szerdán az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félszigeten, írja az MTI helyi hírügynökségekre hivatkozva.

Az AP amerikai hírügynökségnek egyiptomi tisztviselők névtelenül azt nyilatkozták, úgy tudják, a fegyveresek egy csoportnyi embert támadtak meg, közülük négyet lefejeztek, egy embert pedig elraboltak. Az elkövetők azzal vádolták az áldozatokat, hogy együttműködnek az egyiptomi biztonsági erőkkel.

A dpa német hírügynökség helyi szemtanúkra hivatkozva viszont már hat halálos áldozatról számolt be. Szemtanúk szerint a fegyveresek hat embert öltek meg, másik hármat elraboltak, majd a sivatagba menekültek. Egy helyi forrás szerint egy ottani kórházba hat lefejezett holttestet szállítottak, egyelőre azonban még nem azonosították őket. 

A támadás helyszínére rendőri egységek érkeztek, akik lezárták a félsziget főbb útvonalait. A merényletért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget. 

A zömében beduinok lakta Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilajet Sínai (Sínai Tartomány) nevet. 

A biztonsági erők és szélsőséges csoportok – így az Iszlám Állam terrorszervezet között – azóta heves összecsapások zajlanak. A fegyveresek támadásai általában az egyiptomi biztonsági erők, valamint a kisebbségnek számító keresztények ellen irányulnak. 

Az egyiptomi hadsereg tavaly februárban offenzívát indított a terroristák kiűzésére a félszigetről. A biztonsági erők közlése szerint azóta mintegy 650 dzsihadista és 50 katona vesztette életét.  • Bérelnék
  • Bankszámla