Elemér
-1 °C
10 °C

Putyin az ukrán területeken engedélyezi az orosz állampolgárság könnyített megszerzését

2019.07.17. 19:28 Módosítva: 2019.07.17. 22:00

A délkelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye összes lakosára kiterjesztette az orosz állampolgárság könnyített megszerzésére vonatkozó rendelet hatályát szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök – írja az MTI. 

Putyinnak az orosz állampolgárság könnyített megadását engedélyező, április 24-én kiadott rendelete eredetileg a Donyec-medencének csak a szakadárok által felügyelt részének lakóira vonatkozott, most azonban kiterjesztette azt az ukrán kormányerők által ellenőrzött területen élőkre is. A könnyített honosítás lehetőségét később kiterjesztette a Krímet és Szevasztopolt a félsziget Ukrajnától történt orosz elcsatolása, 2014. március 18. előtt elhagyó ukrán állampolgárokra és hontalan személyekre, továbbá azok gyerekeire is.

Az orosz elnök még április végén mondta azt, hogy Oroszország nemcsak a szakadár „népköztársaságok”, hanem egész Ukrajna lakói számára kész megkönnyíteni az orosz állampolgárság megszerzését. A gyakorlatot az ukrán belügyminisztérium törvénytelennek minősítette, az EU pedig júniusban közölte, hogy nem fogja elismerni a könnyített honosított eljárás keretében kiadott orosz útleveleket.

A szakadár régiók lakosai június 14-én kezdték el átvenni az orosz személyi okmányokat Oroszországban.

Az orosz ellenzéki Dozsgy televízió honlapján a kijevi védelmi minisztérium adataira hivatkozva szerdán azt közölte, hogy Luhanszk megyében a városok nagy többsége, Donyeck megyében pedig valamivel több mint a fele áll az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt.