Kornélia
1 °C
14 °C

Aláírták a békemegállapodást Szudánban, elvileg kivizsgálják a vérengzést

2019.07.17. 10:29 Módosítva: 2019.07.17. 10:30

A szudáni ellenzék és a hadsereg képviselői aláírták szerdán a hatalom megosztásáról szóló megállapodásukat, amely a július 5-i szóbeli egyezmény véglegesítése, és a választásokig tartó hároméves átmeneti időszakra vonatkozik, írja az MTI.

A szudáni tévé által közvetített eseményen jelen voltak az Afrikai Unió (AU) és Etiópia képviselői is, akik közvetítettek a Szudánt április eleje óta irányító átmeneti katonai tanács (TMC) és az ellenzéki csoportok között.

Mohamed Hamdán Daglo, a katonai tanács helyettes vezetője történelmi pillanatnak nevezte a megállapodást, amelyet egy úgynevezett alkotmányos nyilatkozat aláírása követ majd. Ezt várhatóan pénteken teszik közzé.

Mohamed Haszan Labat, az Afrikai Unió közvetítője július elején jelentette be, hogy a TMC és az ellenzék megállapodásra jutott az átmeneti időszaki hatalommegosztásról.

Ez azt jelenti például, hogy független technokrata kormány alakul, és az ígéretek szerint kivizsgálják az elmúlt néhány hétben történt erőszakcselekményeket.

Megegyeztek egy szuverén tanács felállításáról is, amelynek tizenegy tagjából ötöt a hadsereg, hatot pedig a civil csoportok delegálnak.

Az ellenzék és a hadsereg tárgyalásai június elején omlottak össze, mert a biztonsági erők erőszakkal felszámolták a tüntetők táborát a hadsereg főhadiszállásával szemben, Kartúmban.

A tüntetések szervezői szerint a rajtaütésben több mint száz ember vesztette életét.

A súlyos vérontás a nemzetközi sajtótól távol zajlott volna le, de a fegyvertelen tüntetők elleni június 3-i törvénytelen fellépés a mobiltelefonos élő közvetítéseknek köszönhetően mégsem maradt nyom nélkül. Annyira nem, hogy a szudáni katonai junta helyettes vezetőjét – valójában legerősebb emberét – júliusban arra kényszerítette, hogy ígéretet tegyen a civil mozgalom képviselőinek bevonására és a szabad választások előkészítésére.

A videós közvetítések alapján ugyanis bebizonyosodott: legalább 61 ember halt meg június 3-án, amikor a szudáni katonai junta milicistái és a rendőrség éles lőszerrel támadt a szabad választásokat követelő, fegyvertelen tüntetőkre Kartúmban. Az, hogy legalább 61 áldozatról beszélhetünk már önmagában is nagy eredmény, ezt ugyanis a mobiltelefonos közvetítéssel nyilvánosságra került felvételek alapján ismerte el a katonai tanács.

Persze a felvételekből a BBC készített egy rövid dokumentumfilmet, amelyből kiderül, hogy az áldozatok száma sokkal több is lehet: a sebesülteket ellátó szudáni orvosok szerint 128 holttestet azonosítottak és még rengeteg azonosítatlan áldozat is van, köztük nők és gyerekek:

Az ellenzék, bár korábban többször elutasította az egyeztetések folytatását, elfogadta Etiópia és az AU közvetítését, így született a békemegállapodás.

Megírtuk, a tiltakozók április 6-án - öt nappal az országot harminc éven át irányító Omar el-Besír megbuktatása előtt - táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. Öt hét után megrekedtek a tárgyalások a TMC és a tüntetőket képviselő Szabadság és Változás Erői (DFCF) között, főleg azzal kapcsolatban, hogy a három évre tervezett átmeneti időszakban katonák vagy civilek irányítsák-e elsősorban az országot.