Békésen tüntető időseket tartóztattak le Hawaiin, mert tiltakoztak a vulkánra épített távcső ellen

2019.07.18. 18:57

Idős hawaii tiltakozókat tartóztatott le a rendőrség, amiért a vulkánra épülő harminc méter átmérőjű távcső ellen tiltakoztak, írja a The New York Times.

Az éveken át tartó bírósági huzavona után tavaly ősszel megkapta az építési engedélyt a 4205 méter magas Mauna Kea vulkánra tervezett óriásteleszkóp, és a héten elkezdődhetett volna az 1,4 milliárd dolláros projekt kivitelezése. 

Csütörtökön aztán fordulatot vett az évek óta tartó tiltakozás: több ezer tiltakozó közül nagyjából harminc helyi idősebb lakost tartóztattak le, amiért már napok óta elbarikádozták a vulkánra felvezető utat, hogy ezzel is feltartsák a munkálatokat. Az idősek békésen demonstráltak, ernyők alatt üldögéltek, mielőtt a rendőrség elvezette őket.

A tiltakozást az váltotta ki, hogy a demonstrálók szerint az építkezés helye egy szent hegy, és  megakadályozza az őslakosokat a vulkán használatában.

2019-07-18T032402Z 1430484356 RC1CD680BCF0 RTRMADP 3 HAWAII-TELE
Fotó: Social Media

Az amerikai, kanadai, japán, kínai és indiai együttműködésben megvalósuló TMT óriásteleszkóp főtükrének átmérője 30 méter lesz, és 492, egyenként 1,4 méteres szegmensből fog állni. A tudósok az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját tanulmányozhatják segítségével, valamint azt, hogy ezek milyen kölcsönhatásban vannak a fekete lyukakkal. A vulkánon már számos teleszkóp működik, mivel a csillagászok szerint ez a legalkalmasabb helyszín a világűr megfigyelésére száraz, hideg klímája, tiszta levegője és optimális atmoszférája miatt.  • Hírek
  • Hírek