Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

112 migránst zsúfoltak egy kamionba Mexikóban

2019.07.18. 09:16

112 migránst zsúfoltak össze egy kamionban Mexikó északi részén, írja az MTI,

közülük a hatóságok szerint 34 fiatalkorú volt.

Az Egyesült Államok határának közelében, Monterrey és Reynossa között állította meg őket a szövetségi rendőrség. A bevándorlók különböző közép-amerikai országokból érkeztek: Hondurasból, Guatemalából, El Salvadorból és Nicaraguából, és feltehetően az USA felé tartottak.

Mexikó még június elején vezényelte déli határához a Nemzeti Gárdáját, június 7-én pedig megállapodott az Egyesült Államokkal arról, hogy a mexikói hatóságok még erőteljesebb intézkedéseket hoznak az illegális bevándorlás megfékezésére. Cserébe Donald Trump amerikai elnök nem vezette be tervezett büntetővámjait déli szomszédjával szemben. 

Azóta az ország déli határainál 7 ezer, az amerikai-mexikói határszakaszon pedig 15 ezer rendőr és katona segíti a mexikói bevándorlási hivatal munkáját. Erre szükség is van:

a déli határszakaszon naponta ezrek kelnek át, hogy onnan Mexikón áthaladva az Egyesült Államokba jussanak.

A lépések viszont eredményesek: a mexikói külügyminisztérium adatai szerint míg májusban 144 ezer, júniusban már csak 100 ezer bevándorlót regisztráltak – ezzel együtt pedig a májusi 16,5 ezerről 22 ezer főre nőtt júniusra azoknak a száma, akiket a mexikói hatóságok visszatoloncoltak oda, ahonnan jöttek.