Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Másfélmilliárd eurót ad a törökországi menekültek ellátására az EU

2019.07.19. 16:15

Az Európai Bizottság döntött arról, hogy újabb 1,41 milliárd eurót fordít a Törökországban tartózkodó menekültek ellátására. Ez a 2016-ban megkötött ankarai megállapodás összesen 6 milliárd eurós (mintegy 1920 milliárd forintos) támogatási csomagjának következő nagyobb részlete. 

Az Európai Unió nem közvetlenül a török államnak folyósítja a támogatást, hanem projekteket finanszíroz, amelyek célja a menekültek egészségügyi ellátásának és oktatásának biztosítása, az infrastruktúra fejlesztése és az életkörülmények javítása.

Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos szerint ezzel az intézkedéssel 5,6 milliárd euróra emelkedett a megítélt segélyből folyósított támogatás mértéke, a fennmaradó - már nem túl jelentős - összegről várhatóan a nyár folyamán születik döntés. A 2016-ban Angela Merkel és Erdogan török elnök között megkötött ankarai megállapodás gyakorlatilag megállította a menekültek tömeges bevándorlását az Európai Unióba.

Mivel az egyezség az unió szempontjából sikeresnek bizonyult, Hahn bejelentette, hogy hamarosan tárgyalások kezdődnek a török partnerrel egy újabb segélymegállapodás megkötéséről. A várhatóan további jelentős anyagi hozzájárulást rögzítő, legkésőbb 2025 közepéig tartó intézkedéseket tartalmazó egyezményt 2020 végéig alá kell írni - tette hozzá.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerint még mindig 4 millió menekült tartózkodik Törökországban, közülük 3,6 millióan szíriaiak. A török állam saját állítása szerint eddig összesen 37 milliárd dollárt költött az ellátásukra.