Merkel: Greta Thunberg és mozgalma miatt felgyorsították a klímavédelmi döntéshozatalt

2019.07.19. 14:55

Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista is csatlakozott pénteken a klímaváltozás elleni cselekvés fokozásáért tüntető, több ezres tömeghez Berlinben, írja az MTI. Thunberg második alkalommal vett részt klímatüntetésen a német fővárosban.  A 16 éves lány rövid beszédében azt mondta,

sosem fogjuk abbahagyni,

utalva ezzel a hónapok óta tartó, globálissá vált tüntetéssorozatra. Thunberg elmondta, reményt ad számára, hogy ilyen sok embert vonult ki az utcára tüntetni. A demonstráció résztvevőit pedig további tüntetésekre szólította fel. 

Greta Thunberg alapította a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért.

Sztrájksorozata azóta globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi egyik legnagyobb akciót március 15-én szervezték, amikor 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, összesen több mint 1,9 millió résztvevővel. Thunberget egyébként Nobel-békedíjra is jelölték a tevékenységéért.

Mindeközben Angela Merkel német kancellár több témában tartott sajtóértekezletén arról beszélt, hogy Greta Thunberg és a Fridays for Future mozgalom előmozdították a kormányzati döntéshozatalt.

Arra sarkalltak bennünket, hogy gyorsabban döntsünk Németország klímavédelmi szakpolitikájáról. A rendkívüli időjárási körülmények megmutatják, milyen károkat okoz az, ha nem kezelik az éghajlati kérdéseket.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.