Vizsgázni mentek a kabuli diákok, amikor robbant a bomba

2019.07.19. 10:26
Legalább hatan meghaltak a kabuli egyetemnél elkövetett robbantásban.

Nagy erejű robbanás rázta meg péntek reggel az afgán fővárost, a kabuli egyetem egyik bejáratánál véghezvitt merényletben legkevesebb hat ember meghalt és további 27 megsebesült - írja az MTI helyi rendőrségi és egészségügyi forrásokra hivatkozva.

Az afganisztáni egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: a sebesültek között diákok is vannak, az egyetem néhány hallgatója ugyanis épp vizsgára igyekezett a robbanás bekövetkeztekor. A sebesülteket kórházba szállították.

A kabuli rendőrség szóvivője közölte: egyelőre nem lehet tudni, hogy a támadást egy öngyilkos merénylő hajtotta-e végre, vagy távolból hozták működésbe a robbanószerkezetet. A szóvivő hozzátette, hogy a rendőrség hatástalanított egy második pokolgépet, amelyet a detonáció helyszínéhez közel helyeztek el.

A merényletet egyelőre senki sem vállalta magára. Mind a kormányellenes tálib mozgalom, mind az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szárnya gyakran hajt végre robbantásokat az afgán fővárosban. A támadások elsősorban az afgán biztonsági erők tagjai, kormánytisztviselők és az országban kisebbségnek számító síita muszlimok ellen irányulnak.

A tálibok szóvivője, Zabihulláh Mudzsáhíd közölte: nem tud arról, hogy közük lenne a pénteki merénylethez.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása megjegyzi továbbá, hogy az utóbbi hónapokban a kabuli egyetem legalább két oktatóját vették őrizetbe amiatt, hogy feltételezhetően kapcsolatban álltak az Iszlám Állam afganisztáni szárnyával.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport