Tibor
2 °C
8 °C

Kína és a rendőrség mellett, az ellenzék ellen tüntettek Hongkongban

2019.07.20. 21:06

Több tízezren tüntettek Hongkongban szombaton a városvezetés mellett válaszul az elmúlt hónapok ellenzéki demonstrációira. A zömében idősebbekből álló tömeg kínai zászlókkal és a rendőrséget éltető transzparensekkel vonult az utcára. Többen ezért vonultak utcára, mert az elmúlt hetek ellenzéki tüntetésein a demonstrálók is erőszakot alkalmaztak, mert betörtek a hongkongi törvényhozás és a városi tanács épületébe, a rendőröket pedig vegyszerrel, feltehetően lefolyótisztítóval öntötték leJogvédő szervezetek közben a rendőrséget vádolták azzal, hogy túlzott erőt alkalmaz.

Rendőrségi becslések szerint a mostani tüntetésen mintegy százezer fő vett részt, helyi sajtóbeszámolók azonban ennek a többszöröséről tudósítanak. A hongkongi hatóságok a kormányzat melletti szimpátiatüntetés előtt azt jelentették be, hogy rábukkantak egy fegyverraktárra, ahol robbanószerkezeteket, késeket, fémrudakat és Hongkong függetlenségére felhívó röplapokat találtak. Ugyanitt megtalálták a Hongkongi Nemzeti Front nevű függetlenségpárti csoport címkéit is. 

Az ügyben egy embert letartóztattak.  A Nemzeti Front részéről elismerték, hogy a letartóztatott személy a tagjuk, ám tagadták, hogy tudomásuk lett volna bármilyen robbanóeszközről.

 

A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező Hongkong 1997 óta autonómiát élvez, de sokak szerint Peking egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, ahol fokozatosan igyekszik növelni befolyását. Az ellenzéki tüntetéshullám a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet kapcsán indult idén áprilisban. A tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.