Albin
0 °C
11 °C

Több mint 20 ezren tüntettek Moszkvában a helyhatósági választások szabadságáért

2019-07-20T123434Z 1374073800 RC182B9E1C80 RTRMADP 3 RUSSIA-ELEC
2019.07.20. 21:59 Módosítva: 2019.07.20. 21:59

Több mint húszezren tüntettek szombaton az orosz főváros központjában a moszkvai képviselőtestületi választások szabadságáért, miután a választási bizottság formai és egyéb hibák miatt  szinte az összes ellenzéki jelölt indulását elutasította a szeptember 8-án esedékes választásra. 

A tüntetők azt skandálták, hogy "Oroszország szabad lesz", és követelték, hogy minden elutasított jelölt indulhasson a választásokon. A tömegben olyan feliratokat tartottak a magasba, mint hogy "Jogom van választani" vagy hogy "Putyin hazudik". A tüntetésen ott volt a Kreml talán legismertebb bírálója, Alekszej Navalnij is, írja az MTI.

"Megmutatjuk nekik, hogy ez egy veszélyes játék, (...) harcolnunk kell a jelöltjeinkért" - mondta Navalnij a tüntetőknek. Navalnij szerint az elmúlt évek legnagyobb ellenzéki tüntetését sikerült megszervezni.

A moszkvai választási bizottság szerdán formai hibákra és szabálytalanságokra hivatkozva összesen 57 aspiráns indulását utasította el, köztük gyakorlatilag az összes független ellenzéki jelöltét, a bírálók szerint részben teljesen átlátszó indokokra hivatkozva.

Az elutasítottak között van mások mellett Ilja Jasin, a fővárosi Krasznoszelszkij kerület vezetője, Gennagyij és Dmitrij Gudkov volt képviselő, Szergej Mitrohin, a liberális Jabloko párt volt vezetője, Ljubov Szobol és Ivan Zsdanov az Alekszej Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány munkatársa.

A szombati tüntetést a helyi hatóságok engedélyezték, és előállításokról vagy őrizetbe vételekről nem érkezett jelentés. Az orosz rendőrség múlt héten 25 embert vett őrizetbe egy engedély nélküli tiltakozás után.

(Borítókép: Tüntetés Moszkvában 2019. július 20-án. Fotó: Tatyana Makeyeva / Reuters)