Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Több mint tízezer lőfegyvert szolgáltattak be Új-Zélandon

2019.07.22. 11:19

Több mint 10 ezer lőfegyvert, fegyveralkatrészt és fegyvertartozékot szolgáltattak be az új-zélandiak a márciusi christchurchi  vérengzés nyomán indított fegyvervisszavásárlási program első hetében - írja az MTI. 

A fegyvertartási törvény áprilisban elfogadott módosítása betiltotta a többi között a legtöbb félautomata lőfegyverek, a félautomata fegyverré történő átalakításához szükséges alkatrészek és a bizonyos mennyiség felett fegyverkészlet birtoklását is.

A tulajdonosok december 20-ig adhatják le a fegyvereiket, a kormány 208 millió új-zélandi dolláros alapot (40,7 milliárd forint) hozott létre, hogy az eredeti érték 95 százalékának megfelelő összeggel kártalanítsák őket.

A visszavásárlást négy hónappal azután szervezték meg, hogy egy félautomata fegyverekkel felfegyverzett férfi két mecsetre támadt a pénteki imanapon a Déli-szigeten fekvő Christchurchben, és 51 embert gyilkolt meg.

A fegyvervisszavásárlási program július 13-án vette kezdetét, és egy hét leforgása alatt több mint 2000 ember adott le 3275 lőfegyvert, 7827 alkatrészt és tartozékot több mint 6 millió új-zélandi dollár értékben.

Karyn Malthus rendőr-főfelügyelő közölte, hogy Aucklandban több száz fegyvert adtak le. "A fegyvertartók reagálása az eseményre nagyon kedvező volt" - hangsúlyozta közleményében. Jacinda Ardern miniszterelnök bejelentette közben, hogy a jövőben a fegyvertartóknak lajstromba kell vetetniük a fegyvereiket.

A tízéves fegyvertartási engedély időtartamát ötre csökkentik, az Új-Zélandra látogatóknak tilos lesz a fegyvervásárlás, jegyzékbe veszik az országban működő fegyverklubokat, amelyek számát 260-ra becsülik. A rendőrségnek több hatásköre lesz a nem megfelelő magaviseletű fegyvertartók ellen fellépésben.

A március 15-i christchurchi mészárlások vádlottja, Brenton Tarrant négy fegyvert és hozzávaló lőszert vásárolt 2017 decembere és 2018 márciusa között a Gun City internetes áruházban - közölte márciusban David Tipple cégtulajdonos. Tarrant, aki májusban állt a bíróság, tagadta, hogy bűnös lenne. Az ötmilliós Új-Zéland a polgári személyek által birtokolt tűzfegyverek világlistáján a 17-ik a Small Arms Survey független svájci kutatóintézet szerint.