Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kamuhír miatt javasolta Ocasio-Cortez lelövését a Facebookon egy rendőr, kirúgták

2019.07.23. 19:00 Módosítva: 2019.07.23. 20:31

Kirúgtak két amerikai rendőrt egy Facebook-poszt miatt, amely szerint le kellene lőni minden idők legfiatalabb női kongresszusi képviselőjét, Alexandria Ocasio-Cortezt – írja a BBC.

A lousianai rendőr, Charles Rispoli egy szatirikus portál kamuhírét osztotta meg saját Facebook-profilján, amely szerint Ocasio-Cortez sokallja az amerikai katonák fizetését. Ehhez az általa alighanem komolyan vett kamuhírhez fűzte hozzá Rispoli, hogy szerinte:

Kijárna egy golyó ennek a hitvány idiótának...

Majd a fiatal képviselő korábbi, pincérnői állására utalva élcelődött Ocasio-Cortezen. Ezt a posztot aztán lájkolta többek között Rispoli egyik munkatársa is. Ezzel a posztot megosztó és az azt kedvelő rendőr is megsértette a rendőrség közösségi média-használati szabályzatát, ezért mindkettejüknek felmondtak. 

Arthur Lawson gretnai rendőrfőnök az eset után azt nyilatkozta: Ripsol és a posztot lájkoló társa egyaránt méltatlannak bizonyult a rendőri hivatáshoz akkor, amikor egy kongresszusi képviselővel szembeni erőszakos cselekményre utalgattak online.  Lawson ezzel indokolta meg beosztottjainak elbocsájtását. 

Az eset alig néhány nappal azután történt, hogy az USA elnöke, Donald Trump a Twitteren üzengetve küldte volna vissza Ocasio-Cortest és másik három, különböző amerikai kisebbségeket képviselő női kongresszusi képviselő kollégáját azokba az országokba, ahonnan „eredetileg” származnak. Trump bejegyzéseit világszerte rasszistaként értékelték, már csak azért is, mert az elnök bejegyzéseiben megtámadott négy demokrata törvényhozó (Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar és Ayanna Pressley) közül hárman soha nem is éltek más országban, eleve az Egyesült Államokban születtek. 

Ahogy azt az Index korábban már megírta, Trump közelmúltbeli rasszista húrokat pengető kirohanásai mögött a jelek szerint dereng valamiféle stratégia. Az USA elnöke ugyanis az „Amerika-szerető, kapitalista elnök” és „az Amerika- és kapitalizmus-gyűlölő szocialisták” közti harccá akarja redukálni a politikai közbeszédet.