Mátyás
1 °C
15 °C

Egész Venezuelában elment az áram, leállt az internet, az állami tévé is

2019.07.23. 07:42

Venezuela szinte egészében megszakadt az áramszolgáltatás hétfőn, Nicolás Maduro elnök szocialista kormánya – ahogy korábban is – az ország vízerőműveit ért elektromágneses támadással magyarázta a történteket.

Az áramkimaradás helyi idő szerint délután négy órakor kezdődött, azonnali fennakadásokat okozva a főváros, Caracas közlekedésében, csúcsforgalom idején a metróhálózat is leállt.

Az internet aktivitását figyelő Netblocks csoport adatai szerint Venezuela döntő részében elérhetetlenné vált az internethálózat. A közösségi médiára feltett beszámolók alapján az ország 24 szövetségi államából 19-ben nincs áramellátás. A máskor a nap 24 órájában műsort sugárzó állami televízió adása is szünetel, ezért a lakosság nem tudja, mire számítson.

Jorge Rodríguez tájékoztatási miniszternek a közösségi médiában megjelent közleménye szerint az országos áramszünetet egy elektromágneses támadás okozta és a hatóságok nagy erőkkel dolgoznak a szolgáltatás mielőbbi helyreállításán. Rodríguez nyugalomra intett, és azt mondta, hogy életbe léptették az ilyenkor szükséges intézkedési terveket, hogy az egészségügyi intézmények ne maradjanak áram nélkül. 

Venezuela eddigi legsúlyosabb áramkimaradása néhány hónapja, március 7-én kezdődött: öt napra szinte az egész ország sötétségbe borult, részlegesen bezártak az iskolák és az állami intézmények, és később is előfordultak áramszünetek, fennakadásokat okozva a vízszolgáltatásban, a közlekedésben, a kommunikációs hálózatokban. 

Maduro kormánya akkor is azt közölte, hogy elektromágneses támadás érte az ország energiaellátásának 80 százalékát biztosító Guri vízerőművet, és a szabotázsakcióért a venezuelai vezetéssel ellenséges Egyesült Államokat tette felelőssé.

(MTI)