Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Meghalt az első auschwitzi deportálás utolsó túlélője

2019.07.23. 16:18

Kilencvenhat éves korában elhunyt az első auschwitzi deportálás utolsó túlélője, írja az MTI a lengyel hírügynökségre hivatkozva.  Kazimerz Albint 18 éves korában, 1940 januárjában fogták el a németek Szlovákiában, amikor megpróbált átjutni a Franciaországban szerveződő lengyel hadsereghez. Több másik gyűjtőtábor után az auschwitzi lágerbe szállították, ahonnan  hat másik lengyel fogollyal együtt sikeresen megszökött 1943 februárjában.

A nácik ezt követően a lengyel férfi édesanyját és testvérét hurcolták el, mindkettejüknek sikerült túlélnie a háborút. Kazimierz Albin a szökés után a lengyel földalatti Honi Hadsereg katonájaként harcolt 19 évig, 2000 óta pedig tagja a Nemzetközi Auschwitz Tanácsnak.  Több lengyel állami kitüntetést is kapott. 

Az auschwitzi haláltábor első 728 lengyel foglyát 1940. június 14-én deportálták a délkelet-lengyelországi Tarnówból, közülük többen egy évvel korábban katonaként védte az országot a német támadás alatt, de a lengyel földalatti függetlenségi szervezetek tagjait, diákokat és a lengyelországi zsidók egy csoportját is ekkor hurcolták el. Az első deportáltak közül 239-en élték túl a háborút, Kazimierz Albin volt a 118-as számú fogoly. 

Lengyelországban az első lengyel deportálás emlékére június 14-én tartják a náci koncentrációs és megsemmisítő táborok áldozatainak nemzeti emléknapját.

    

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport