Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Ártatlan tiniként indultak el otthonról, most veszélyes gyilkosokként keresik őket

2019.07.24. 18:52

Az amerikai Chynna Deese és párja, az ausztrál Lucas Fowler világjárók voltak. A huszonhárom-huszonnégy éves fiatalok egy horvátországi hostelben találkoztak pár éve, ott ismerkedtek meg, majd együtt kezdtek el utazgatni. Most legutóbb Kanadába mentek két hétre.

Chynna Deese és Lucas Fowler
Chynna Deese és Lucas Fowler
Fotó: Facebook

A holttestüket egy kanadai országúton találták meg július 15-én reggel, a kék Chevrolet mikrobuszuktól pár méterre. Lelőtték őket. A rendőrség felhívására jelentkeztek ugyan szemtanúk, de annál többet nem nagyon tudtak mondani, mint hogy a gyilkosság előtt a feltehetően lerobbant autójuk mellett látták őket ácsorogni. Egyetlen, ennél konkrétabb nyom volt: egy arra járó útjavító munkás állítása szerint egy sötét bőrű, sötét hajú, fehér (amerikai kifejezéssel kaukázusi) szakállas emberrel vitatkoztak a holttestük megtalálása előtti éjjelen.

royal-canadian-mounted-police-sketch
Fotó: Royal Canadian Mounted Police

A nyomozásba az FBI is beszállt, külön pikánssá tette az ügyet, hogy a meggyilkolt fiú apja Ausztráliában rendőrnyomozó. Egyből a helyszínre utazott, de nem kapcsolódott be a nyomozásba. A megölt párról az utolsó felvétel egy benzinkúti videó egy július 13-i tankolásukról.

Újabb rejtély

Négy nappal a kettős gyilkosság után egy újabb haláleset rázta meg Kanadát: 300 mérföldre a világjárók holttestétől egy égő, lakóautóvá alakított kisteherautót láttak az országúton a hatóságok. A sofőrök, két tizenéves fiatal, Kam McLeod és Bryer Schmegelsky nem voltak sehol. Miközben a hatóságok éppen tűzoltót hívtak az autóhoz, bejelentés érkezett: egy mérföldre az égő roncstól egy 50-60 év körüli, ősz, erős testfelépítésű, szakállas férfi holttestére bukkant egy arra járó. Egyelőre nem azonosították a holttestét, és nem nyilatkozott a rendőrség arról sem, hogy megölték-e egyáltalán. "Ez nem lényeges jelenleg", közölték az erről szóló kérdésekre.

Volt tehát három halott és két eltűnt fiatal, és senkinek nem volt fogalma arról, hogy mi történhetett, egyáltalán összefüggenek-e az ügyek.

A rendőrség mindenkit figyelmeztetett, hogy legyen nagyon óvatos a környéken, az utazók kommunikáljanak gyakran az otthoniakkal, értesítsék az ismerősöket minden lépésükről.

Az eltűnt srácokról, McLeodról és Schmegelskyről kiderült, hogy addig a lakóhelyükön, Port Alberniben dolgoztak a Walmartban, aztán 12-én gondoltak egyet, és északra mentek munkát keresni, a 25 ezres Whitehorse-ba, Yukon fővárosába. Ott nem jött be a számításuk, és visszafordultak dél felé. Rendszeres kapcsolatuk volt az út alatt a családjukkal, de 13-a óta ők sem hallottak a fiúkról semmit.

Schmegelsky apja azt mondta a helyi tévének, hogy az utolsó, 13-i üzenetet a fiától az volt, hogy Albertába indulnak, és nem lesz internetük egy darabig. Azt is mondta, hogy a fiúk általános iskola óta a legjobb barátok, és "nagyon jó fiúk". Egyikük sem erőszakos, nem drogoznak, inkább számítógépes játékokkal játszanak. Háborússal, vadászossal, rejtőzködőssel. "Gyerünk, találják meg őket", sürgette a hatóságokat. A szemtanúk július 18-án látták a fiúkat utoljára.

Bryer Schmegelsky és Kam McLeod
Bryer Schmegelsky és Kam McLeod
Fotó: Royal Canadian Mounted Police

Július 23-án végre úgy tűnt, előrébb jutottak a nyomozók. Megneveztek egy férfit, akinek köze lehet az egészhez. A 27 éves Derek Whisenand Texasból indulva szökött át Amerikából Kanadába, miután a déli államban egy idős férfi meggyilkolása miatt keresni kezdték. Whisenand hasonlít ahhoz az ismeretlen férfihez, akit a szemtanúk a világutazó párral láttak vitatkozni: szakállas, barna hajú, barna szemű, fehér, 1,80 magas. A kocsiját a kanadai határnál találták meg. A nyom azonban rövid életűnek bizonyult, egy nap múlva már ki is zárták, hogy a férfi gyilkolhatott Kanadában.

Méghozzá azért, mert a két eltűnt tizenéves fiú lett a fő gyanúsított.

A 19 éves McLeod és a 18 éves Schmegelsky után országos hajtóvadászat indult Kanadában. Annyit tudni róluk, hogy elhagyták Brit Kolumbia tartományt, a szemtanúk észak-Saskatchewanban látták őket nemrég egy Toyota terepjáróval, a rendőrség szerint pedig azóta már Manitobában lehetnek, olyannyira, hogy a legfrissebb hír szerint találtak azon a környéken egy kiégett autót, mégpedig épp egy Toyota terepjárót.

Mindez azt jelenti, hogy a fiatalok kelet felé keresztülutazták egész Kanadát, minimum 3000 kilométert megtéve az első kiégett autójuktól, de 3000 kilométerre vannak a lakóhelyüktől is. (Angolul tudók ezen az interaktív térképen nézhetik meg az útvonalakat, helyszíneket és dátumokat.)

Egy keddi sajtótájékoztatón a rendőrség azt nyilatkozta, hogy a nyomozás "dinamikus", gyorsan halad. Hozzátették: nincs arra utaló jel, hogy az ügyben további halottak lennének. 

A két tizenévesnek a sajtóhírek szerint soha nem volt összeütközése a törvénnyel, még gyorshajtásuk sem volt. A hatóságok mostani figyelmeztetése szerint a két fiatal veszélyes, fegyverük van, senkinek nem ajánlják, hogy megközelítsék őket, ha valahol látják őket. 

Főbb források: a kanadai rendőrség honlapjaOxygen.com, Vancouver Sun.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport