Támadás ért egy szíriai várost

2019.07.24. 05:52

Izraeli csapás ért egy stratégiai jelentőségű települést Szíria déli részén – közölte szerdára virradó éjjel a szíriai állami média.

Az al-Ikbaríja állami televízió első híradásából csak annyi derült ki, hogy a támadás célpontja el-Harra városa volt. A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint az izraeli támadás csak anyagi károkat okozott. A hírügynökség ugyanakkor felidézte a legutóbbi, június végi izraeli csapásokat, amikor a szíriai légvédelem a hadsereg Damaszkusz peremén és Homsz tartományban lévő állásai ellen irányuló nagyszabású támadást hárított el.

Szíriát ismerő diplomáciai források akkor azt mondták, hogy

azok az éjszakai csapások valójában iráni támogatású erők, köztük a libanoni síita Hezbollah mozgalom Damaszkusz melletti támaszpontjait vették célba, és az elmúlt évek legnagyobb erejű izraeli támadásáról volt szó.

A június 30-i támadás előtt néhány nappal tartottak találkozót Izraelben a zsidó állam, az Egyesült Államok és Oroszország nemzetbiztonsági tanácsadói, s hírszerzési források szerint a találkozón Washington és Jeruzsálem azt követelte, hogy Moszkva érje el Irán erőinek a térségből való kivonását.

El-Harra egy stratégiai jelentőségű település az Izrael által megszállva tartott Golán-fennsík lábánál, és sok éven át egy jelentős orosz katonai radarállomásnak adott otthont, amíg 2014-ben lázadó erők el nem foglalták. A szíriai hadseregnek tavaly sikerült visszafoglalnia.

Izrael az elmúlt években hasonló támadások százait hajtotta végre olyan szíriai célpontok ellen, amelyek ősellensége, Irán és az Iránnal szövetséges libanoni Hezbollah mozgalom kezén vannak. Az izraeli vezetés ezt a két erőt az ország határaira leselkedő legnagyobb veszélynek tartja.

(MTI)  • Hírek
  • Babaváró hitel