Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Lemondott a szexista és homofób Puerto Ricó-i kormányzó

2019.07.25. 07:19

Benyújtotta lemondását szerdán éjjel Ricardo Rosselló, Puerto Rico kormányzója, akinek távozását hetek óta tízezreket megmozgató tüntetéseken követelték. Lemondásának határidejét augusztus 2-ában jelölte meg, írja az MTI.

A gazdasági csőd szélén álló szigeten az elégedetlenség oka a korrupció, valamint a kormányzó és munkatársai közötti kiszivárgott sértő üzenetek sora.

Rosselló vasárnap bocsánatot kért honfitársaitól, és az egyik közösségi oldalon közzétett videoüzenetében azt fejtegette, hogy tisztában van elégedetlenségükkel, és szeretné visszaállítani a bizalmat maga iránt. Akkor még azt jelentette be, hogy jövőre már nem indul a kormányzóválasztáson, és lemond az Új Progresszív Párt vezetéséről is.

Hétfőn a sziget legnagyobb lapja, az El Nuevo azonnali lemondásra szólította fel őt.

A tiltakozás július 13-án kezdődött, amikor nyilvánosságra kerültek a Rosselló és munkatársai közötti üzenetváltások, amelyekben homofób megjegyzések is szerepeltek, köztük Puerto Rico sztárja, Ricky Martin énekes szexualitásáról. Az üzenetek azonban "csak" hozzájárultak a szigeten uralkodó feszültség robbanásához. A helybéliek elsősorban a 2017-ben pusztító és 3000 halálos áldozatot követelő Maria hurrikán utáni helyzet rossz kezelésével, illetve az eluralkodott korrupcióval elégedetlenek.

Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai a napokban jelentették be, hogy vádat emeltek hat ember, köztük a Puerto Ricó-i kormányzat két volt munkatársa ellen, mert a gyanú szerint több millió dollárt sikkasztottak el a szegények egészségügyi ellátását segítő szövetségi Medicaid programból, valamint különböző oktatási alapokból.

Puerto Rico a Nagy-Antillák szigetvilágában fekszik, az Egyesült Államok társult állama. A washingtoni szövetségi kongresszusba megválasztott képviselőjének nincs szavazati joga.