Elza
-3 °C
1 °C

Johnson: A brexit lehetőség, hogy az Egyesült Királyságban legyen a legjobb élni

2019.07.27. 16:56 Módosítva: 2019.07.27. 16:59

A brexit "hatalmas lehetőségeket" nyújt Nagy-Britanniának a gazdasági irányváltásra – mondta szombati manchesteri látogatásán Boris Johnson újonnan kinevezett brit miniszterelnök, aki ismertette a kilépés utáni fejleményekre vonatkozó terveit.

Az MTI beszámolója szerint Johnson elképesztően optimistán nyilatkozott a brexitről:

Úgy hiszem, ez egy esély arra, hogy megváltoztassuk az Egyesült Királyság irányvonalát és azzá az országgá tegyük, ahol a legjobb élni a világon. 

Az EU elhagyása egy hatalmas gazdasági lehetőség arra, hogy olyan dolgokat csináljunk, amilyeneket évtizedek óta nem tehettünk meg.

- jelentette ki a mintegy száz ember előtt beszélve a manchesteri tudomány- és ipartörténeti múzeumban. "Az EU elhagyása egy hatalmas gazdasági lehetőség arra, hogy olyan dolgokat csináljunk, amilyeneket évtizedek óta nem tehettünk meg" - tette hozzá.

Johnson fogadkozott, hogy elkezdik a szabadkikötőkre és a vállalatoknak járó adókedvezményekre vonatkozó tervek kidolgozását és felgyorsítják a brexit utáni szabadkereskedelmi egyezmények tárgyalását. Emellett befektetést ígért az oktatásba, a rendfenntartásba, a távközlési infrastruktúrákba és a technológiai innovációba, valamint egy 3,6 milliárd fontos (mintegy 1300 milliárd forintos) "városalap" létrehozását vetítette előre a nagyvárosokon kívüli közlekedési és infrastrukturális projektek támogatása érdekében.

A szerdán kinevezett új brit kormányfő kitartott amellett, hogy az elődje, Theresa May által a kilépés feltételrendszeréről Brüsszellel megkötött egyezményt újra kell tárgyalni, követelve a backstop-záradék eltávolítását (ezt az Európai Bizottság másként gondolja). A backstop az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célzó tartalékmegoldás. És megismételte azt az álláspontját, hogy Nagy-Britannia mindenképpen kilép az EU-ból a brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján, akár az EU-val való megállapodással, akár anélkül.