Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Trump triumfál: megkezdheti a fal építését az amerikai-mexikói határon

2019.07.27. 07:45

Donald Trump amerikai elnök átcsoportosíthat összegeket a határfal építésére a Pentagon (védelmi minisztérium) költségvetéséből - döntött az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság péntek délután.

A testület - amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét látja el - 5:4 arányban döntött amellett, hogy Donald Trump a Pentagon büdzséjéből csoportosítson át összegeket az amerikai-mexikói határon épülő fal építésére. A konzervatív bírók a kormányzat tervei mellett voksoltak, a liberálisak pedig ellene - írta az MTI. 

A kormányzat 2,5 milliárd dollárt (mintegy 733 milliárd forintot) kíván átcsoportosítani a fal építésére. A Pentagon korábban már beleegyezett a tervbe, de az egyik szövetségi fellebbviteli bíróság - helyt adva a Sierra Club nevű környezetvédő szervezet és a határ menti közösségek egy csoportja közös perkérelmének - felfüggesztette a végrehajtást. A kormányzat a legfelsőbb bíróság elé vitte az ügyet.

"Remek, nagy győzelem a fal ügyében (...) Nagy győzelem a határ biztonsága és a jogállam számára" - írta Trump Twitteren. A bírósági határozat értelmében a Trump-kormányzat megkezdheti a déli határra tervezett fal építését.

A falépítést megelőző jogi vitáról itt írtunk bővebben.