Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Trump szabadkereskedelmi megállapodást kötne Nagy-Britanniával

2019.07.27. 08:27 Módosítva: 2019.07.27. 08:32

Átfogó szabadkereskedelmi megállapodást helyezett kilátásba Donald Trump amerikai elnök Boris Johnson brit kormányfővel folytatott pénteki telefonbeszélgetésében - közölte a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal.

Trump arról beszélt, hogy Nagy-Britannia európai uniós tagsága jelenleg megakadályozza egy ilyen megállapodás létrejöttét, de a britek kiválását (Brexit) követően a bilaterális kereskedelem jelentősen bővülhet - írta az MTI. 

A két vezető ezenfelül egyetértett abban, hogy amint az Egyesült Királyság uniós tagsága megszűnik, a lehető leghamarább megkezdik a tárgyalásokat. "Megállapodtak, hogy a Brexit páratlan lehetőségeket kínál az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok gazdasági partnerségének erősítésére" - olvasható az állásfoglalásban.

Az amerikai elnök már korábban is felvetette egy szabadkereskedelmi egyezmény lehetőségét, ugyanakkor szakértők azzal érvelnek, hogy az ilyen szerződések megkötése hosszadalmas folyamat, ráadásul Nagy-Britanniának nem olyan erős a tárgyalási pozíciója, mint a teljes Európai Uniónak.

A Downing Street tájékoztatása szerint Trump és Johnson megvitatták Washington és London együttműködésének kilátásait is az Irán által lefoglalt brit tanker ügyében.

A nap folyamán a brit kormányfő Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is egyeztetett telefonon. Trudeau ígéretet tett, hogy együtt fog működni Nagy-Britanniával egy brit-kanadai szabadkereskedelmi egyezményre történő zökkenőmentes átmenet érdekében. A Downing Street közleménye szerint Boris Johnson, Justin Trudeau és Donald Trump a franciaországi Biarritzban augusztusban megrendezendő G7-csúcson fognak találkozni.