Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Több ezer walesi tüntetett a no-deal brexit ellen

2019.07.27. 21:51

Walesi nacionalisták ezrei csatlakoztak szombaton az észak-walesi Caernarfon városában meghirdetett "függetlenségi menethez", azt állítva, hogy Nagy-Britannia egy "katasztrofális, megállapodás nélküli brexit (a brit EU-tagság megszűnése) felé tart" az újonnan kinevezett brit miniszterelnök, Boris Johnson vezetésével.

A főszervező walesi nacionalista párt, a Plaid Cymru Twitter-bejegyzése szerint mintegy nyolcezren meneteltek Caernarfonban, hogy kifejezzék támogatásukat Wales függetlenné válása és egy jobb jövő iránt. Sok felvonuló függetlenségpárti szlogeneket skandált, transzparenseket és zászlókat vitt magával, és hazafias dalokat énekelt.

Liz Saville Roberts, a Plaid Cymru brit parlamenti tagja a felvonulás előtt mondott beszédében úgy fogalmazott:

Johnson "a legradikálisabb jobboldaliakkal és a legkeményvonalasabb Brexit-pártiakkal töltötte fel kabinetjét".

Roberts szerint Johnson alatt Nagy-Britannia egy "katasztrofális, megállapodás nélküli brexit felé tart, amely el fogja pusztítani közösségeinket, iparunkat és életmódunkat - valószínűleg örökre" - idézték a képviselő szavait a párt Twitter-felületén.

Adam Price, a Plaid Cymru vezetője a héten nyílt levelet intézett Johnsonhoz, azt állítva, hogy Wales lesz "az első áldozata egy megállapodás nélküli brexitnek".

Csütörtökön Nicola Sturgeon skót miniszterelnök és Mark Drakeford, Wales első minisztere is írt Johnsonnak, hogy felhívják figyelmét arra a "katasztrofális hatásra", amellyel egy megállapodás nélküli brexit járna nemzeteik számára. A két politikus egy második népszavazásra szólított fel a brexittel kapcsolatban.

Johnson szombaton a manchesteri tudomány- és ipartörténeti múzeumban mintegy száz ember előtt egyebek között megismételte azt az álláspontját, hogy Nagy-Britannia mindenképpen kilép az EU-ból a brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján, akár az EU-val való megállapodással, akár anélkül.