Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Fegyveresek támadtak az afgán alelnökjelölt irodájára

2019.07.28. 18:07 Módosítva: 2019.07.28. 19:11

Több fegyveres megtámadta vasárnap Kabulban az afgán elnök alelnökjelöltjének irodáját és bevette magát az épületbe, írja az MTI. A támadásban legkevesebb két ember meghalt – egyikük nő –, 25 megsebesült.

Az alelnökjelöltet, Amrullah Szálehet sikerült épségben kimenekíteni és biztonságba helyezni – adta hírül az afganisztáni belügyminisztérium. A támadás autórobbantással kezdődött. A rendőrség feltevése szerint valószínű, hogy öngyilkos merénylő repítette a levegőbe a gépkocsit. A detonáció olyan erős volt, hogy szinte az egész fővárosban hallani lehetett.

Az épületben magyar idő szerint kora este is tűzharc folyik. Az akció elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett. Lehetséges elkövetőkként szóba jöhetnek mind a tálib felkelők, mind pedig az Iszlám Állam emberei.

A terrortámadás az afganisztáni elnökválasztás kampányidőszakának első napján történt. Tizennyolc jelölt verseng a szavazók támogatásának elnyeréséért, maga a választás két hónap múlva lesz. A legnépszerűbb jelöltek között van az államfői tisztséget jelenleg betöltő Asraf Gáni. Alelnökjelölt-választottja, Amrullah Száleh korábban az afgán hírszerzés főnöke volt.