Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

700 km-ről látni az égő Szibéria füstjét

2019.07.29. 16:31

Rendkívüli állapotot vezettek be az erdőtüzek miatt a Krasznojarszki területen, Irkutszk megyében és Burjátföld egy részén, hivatkozik az MTI az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumára.

Alekszandr Csuprijan miniszterhelyettes bejelentése szerint a lángok csaknem 3 millió hektáron harapóztak el, a tűzoltók mintegy 500 tűzfészek helyét határozták meg. A tüzek füstje Szibéria és az orosz Távol-Kelet más régióra is átterjedt.

Korábban írtuk, hogy majdnem 800 ezer hektárnyi égő terület a permafrosztot érinti, és valószínűleg helyrehozhatatlan kárt okoz a tundrában. Sok helyen az északi félteke tüdejét jelentő, több száz éves fákkal teli boreális erdők is lángra kaptak. 

A környezeti káron felül humánegészségügyi vonzata is van a sarkköri erdőtüzeknek, a gomolygó füst egy sor várost elért, ahol légzési problémákat okoz a lakóknak, sokan már csak maszkban mennek utcára. Egy ilyen méretű katasztrófát egyébként az űrből is látni már. 

Délutánra meghaladta a 415 ezret az aláírások száma azon, a change.org oldalon közzétett online petíción, amely rendkívüli állapot bevezetését sürgette az orosz kormánytól a hetek óta pusztító szibériai erdőtüzek miatt. A kérvény szerzője, Olga Kozulina szerint a Jakutföldön, az Irkutszk megyében és a Krasznojarszki területen égő erdők füstje még 700 kilométerrel távolabbi területeken, így Tomszk megyében, Hakaszföldön, Kemerovóban és Novoszibirszkben is eltakarja a napot.

Nem oltják mindenhol

Az orosz szövetségi erdővédelmi légi szolgálat szerint a lángok a katasztrófa sújtotta területen több mint 2,6 millió hektáron terjedtek el. Ez nagyobb terület, mintha teljes Észak-Macedónia lángokban állna. 

Ennek ellenére a tüzet sok helyen nem oltják, mert egy 2015-ben bevezetett szabály felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, akkor ne próbálják eloltani.