Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Százával állítják bíróság elé a hatalom ellen tüntetőket Oroszországban

2019.07.29. 18:56

Hétfőn megkezdődött a szombati moszkvai ellenzéki megmozdulás részvevőinek bírósági felelősségre vonása. Pénzbüntetéssel és elzárásokkal jár, amiért tüntetést szerveztek a független képviselőjelöltek adminisztratív eszközzel történő ellehetetlenítése ellen. 

Az OVD Info civil szervezet szerint a hét folyamán az orosz főváros 22 bíróságára 70 rendőrőrszobáról szállítják majd ki a gyanúsítottakat. Az Interfax hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy a törvényszékek elé 203 ügy került. 

Volt, akit azért ítéltek el, mert akadályozott mozgásában egy mentőautót, mást azért, mert szemetessel dobott meg egy rendőrt, és többeket adminisztratív elzárásra ítéltek a nyilvános rendezvények szervezésére vonatkozó jogszabályok megsértése címén.

A hétvégén az ellen tiltakoztak Moszkvában, hogy a helyi választási bizottságok - a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva - elutasították több tucatnyi ellenzéki jelöltaspiráns bejegyzését a fővárosi képviselői testület szeptember 8-án esedékes megválasztására. Közülük többek fellebbezését a fővárosi választási bizottság elvetetette.

Az érintettek közül központilag irányított politikai diszkriminációra hivatkoztak és a nem egyeztetett utcai tiltakozás eszközét választották. A történteket a központi tévécsatornák, amelyek csak utólag számoltak be az eseményekről, "provokációnak" minősítették, egyebek között arra hivatkozva, hogy az elutasított jelöltaspiránsok a Központi Választási Bizottságnál és bíróságon is megpróbálhattak volna jogorvoslatot nyerni. Egy illiberális demokráciában - ahol az intézmények csak látszólag függetlenek - nem nehéz megtippelni, milyen eredményhez vezetnének ez efajta jogorvoslatok. 

Gumibottal verték a tüntetőket

Az elutasított ellenzéki jelöltaspiránsok melletti szombati moszkvai belvárosi megmozdulás-sorozat alatt a belügyminisztérium szerint 1074, az OVD-Info szerint pedig 1373 embert vettek őrizetbe. Közülük hivatalos források mintegy 150, ellenzékiek szerint pedig 262 embert tartottak bent éjszakára. A tüntetők közül mintegy hetvenen sérültek meg gumibot-ütéstől vagy sokkolótól, de több rendőr is ápolásra szorult az MTI szerint. 

A tüntetésre eredetileg felszólító Alekszej Navalnij ellenzéki vezető, akit szerdán 30 napos elzárásra ítéltek, vasárnap allergiás tünetekkel kórházba szállították a börtönből, ahonnan hétfőn visszavitték a börtönbe.

Egy Navalijt korábban kezelő orvos, Anasztaszija Vasziljeva közölte, hogy az aktivista pólóját és néhány hajszálát elküldték egy meg nem nevezett európai országba, hogy ott független szakértői vizsgálat állapítsa meg, hogy mérgezés történt-e az ellenzéki politikus cellájában. 

A történtek nyomán az orosz elnöki emberi jogi tanács javaslatot készít elő a gyülekezési törvény módosítására. Az ellenzék a bejegyzések elutasítása ellen tiltakozva augusztus 3-án újabb tüntetésre készül, amelynek megrendezéséről ezúttal egyeztetni kívánnak a hatóságokkal