Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Peking azt akarja, hogy nyugodjanak le a hongkongi tüntetők

2019.07.29. 12:23

A rend mielőbbi helyreállítását és az erőszakos események elkövetőinek felelősségre vonását sürgette a kínai kormány a hongkongi tüntetéshullám miatt tartott hétfői sajtótájékoztatóján Pekingben - írta az MTI. 

Hszü Lu-jing, a kínai kormányzat alá tartozó Hongkong és Macao ügyeiért felelős hivatal egyik szóvivője azt mondta: az elmúlt hónapok megmozdulásai súlyosan kikezdték a terület stabilitását és jólétét, ezért - hangsúlyozta - a hongkongi vezetés elsődleges feladata, hogy a törvényeknek megfelelően megbüntesse az erőszakos és illegális cselekmények elkövetőit, és a lehető leggyorsabban helyreállítsa az üzleti tevékenység számára szükséges stabil környezetet.

A pekingi vezetés most először tartott sajtótájékoztatót hongkongi ügyekkel kapcsolatban azóta, hogy a város 1997-ben a brit gyarmati fennhatóság alól visszakerült Kínához.

A szóvivő megerősítette Peking korábbi állásfoglalását, miszerint továbbra is támogatják Carrie Lam hongkongi kormányzót, akinek tiszteletben tartják a döntését a tüntetéshullámot kirobbantó, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet tárgyalásának felfüggesztéséről, annak ellenére, hogy a demonstrálók közül sokan Lam lemondását követelik. (A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet - amelyet Carrie Lam hongkongi kormányzó a tüntetések nyomására július 9-én "halottnak" nyilvánított, de továbbra sem vont vissza -, lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, amelyekkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.)

Jang Kuang, a hivatal másik szóvivője elmondta: a hongkongi kormányzatnak arra kell törekednie, hogy a gazdasági fejlődés előmozdításával megoldást nyújtson a fiatalok életszínvonallal és karrierkilátásokkal kapcsolatos problémáira. Szerinte egyes nyugati országokból néhányan felelőtlen megjegyzéseket tettek, olyanok, akiknek szerinte az a szándékuk, hogy Hongkongból problémát csináljanak Kína számára, és ezzel nehézségeket állítsanak az ország fejlődése elé. 

A múlt hét végén mindkét nap demonstrációkat tartottak Hongkongban.

Vasárnap a tüntetők a kínai kormányzat helyi képviseleti irodájának közelében csaptak össze a rendőrökkel. Az irodának helyet adó épületet egy héttel korábban egy csoport tiltakozó körbekerítette, a falakra provokatív feliratokat firkáltak, a kifüggesztett kínai nemzeti jelképekre pedig festékbombát dobtak. Peking álláspontja szerint az eset kihívást jelent a központi kormányzat fennhatóságára nézve.

A hongkongi rendőrség egy hétfőn közzétett nyilatkozatban arról számolt be, hogy a vasárnapi demonstráció kapcsán 49 "radikális tüntetőt" vettek őrizetbe. A nyilatkozatban a rendőrség kiemelte: a tiltakozók egyre erőszakosabbá válnak.