Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Belebukott a paraguayi külügyminiszter az energiaipari botrányba

2019.07.30. 05:48

Lemondott a paraguayi külügyminiszter hétfőn három másik tisztségviselővel együtt, miután botrány robbant ki a Brazíliával kötött energiaipari megállapodás körül - írja az MTI. 

Mario Abdo Benítez államfő elfogadta Luis Castiglioni külügyminiszter lemondását. Rajta kívül távozott tisztségéből Paraguay brazíliai nagykövete, az ANDE állami energiaipari vállalat elnöke, illetve az Itaipu vízerőművet üzemeltető brazil-paraguayi vállalat paraguayi vezetője.

Mindnyájan részt vettek Brazíliával kötött megállapodás tető alá hozásában. A megállapodást májusban kötötték meg, de csak a múlt héten került nyilvánosságra, hatalmas botrányt okozva. Az egyezmény a közösen működtettet Itaipu vízerőmű által termelt villamos energia beszerzéséről szól.

Az ellenzék szerint a megállapodás rendkívül előnytelen Paraguay számára, és az ország szuverenitását is csorbítja. Egyes szakértői becslések szerint a megállapodás miatt mintegy 350 millió dolláros kárt okoz a költségvetésnek.

Castiglioni ezt tagadja, mindazonáltal a lemondása előtt néhány órával maga ígérte azt, hogy kérni fogja Brazíliától a megállapodás felbontását.

A két ország határán, a Paraná folyón lévő Itaipu a világ legnagyobb teljesítményű vízerőműve.