Elemér
-1 °C
10 °C

Hongkongban ismét összecsaptak tüntetők a rendőrökkel

2019.07.30. 20:00

Ismét összecsaptak a tüntetők és a rendőrök kedd este Hongkongban. Az újabb összecsapásokra azt követően került sor, hogy kiderült, a vasárnapi tiltakozó megmozdulásokon őrizetbe vett több tüntető ellen ellen vádat emelnek lázadás címén, írja az MTI.

Néhány száz ember egy hongkongi rendőrőrshöz vonult azután, hogy a helyi média arról számolt be, hogy lázadás címén vádat emeltek 44 ember ellen a vasárnapi esti tüntetéseken való részvétele miatt.

Az RTHK hongkongi műsorszolgáltató szerint az említett vádlottak egy fegyverbirtoklással vádolt illetővel együtt szerdán állnak bíróság elé. A hongkongi média által élőben közvetített videofelvételek azt mutatták, hogy a tiltakozók különböző jelmondatokat skandáltak, megdobáltak egy rendőrőrsöt. A rendőrök paprikaspray-t vetettek be ellenük.

A különleges közigazgatási státust élvező városban hónapok óta folyó tiltakozási hullámot egy, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet indította el. Ez ugyanis lehetővé tette volna, hogy Hongkong olyan feleknek - egyebek között Tajvannak és Kínának - adjon ki szökevényeket, akikkel korábban nem volt kiadatási egyezménye. Az azóta felfüggesztett tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel. Sokan Peking növekvő befolyását, és ezzel párhuzamosan Hongkong demokratikus jellegének további csorbítását látják a törvénytervezetben.