Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Felnyitják az egyik leghírhedtebb amerikai bűnöző, John Dillinger sírját

2019.07.31. 12:53

Felnyitják az egyik leghírhedtebb amerikai bűnöző, a 85 éve lelőtt John Dillinger indianapolisi sírját, és még aznap vissza is temetik az 1930-as években elhíresült gengsztert. A holttest kihantolása véget vethet az összeesküvés-elméleteknek, amelyek szerint talán nem is a nevét viselő sírban nyugszik. 

A szeptember 16-ra tervezett exhumálásra a Crown Hill temetőben az indianai egészségügyi minisztérium adott engedélyt július 3-án Dillinger unokaöccse, Michael C. Thompson kérésére. A kihantolás és az újratemetés költségeit egy ismeretterjesztő tévécsatorna fedezi, amely dokumentumfilmet forgat a gengszter életéről.

Susan Sutton történész szerint a kihantolóknak nem lesz könnyű dolguk, mert Dillinger apja a koporsót nagyon erős vas és vasbeton burkolattal vetette körbe annak idején, hogy megakadályozza az esetleges sírgyalázást vagy hullarablást. Sutton reméli, hogy az exhumálás véget vet a találgatásoknak, hogy a rengeteg vasbeton alatt talán nincs is ott a gengszter holtteste, és megerősíti, hogy Dillinger nővére hitelesen a azonosította a lelőtt férfit. 

Az FBI szerint Dillinger bandája 10 embert ölt meg az 1930-as években az amerikai középnyugaton végrehajtott véres bankrablássorozatban. Dillingert soha nem ítélte el bíróság, a támadásokért a bankok ellen, amelyeket pénzügyi gondjaikért hibáztattak a nagy gazdasági válság idején. Dillingerre épp bírósági tárgyalásra várt egy chicagói rendőr megölése ügyében, amikor 1934 márciusában megszökött az indianai Crown Point börtönből. Úgy tudni, hogy míg bujkált, arcátalakító műtétet végeztetett, és az ujjairól is megpróbálta lemaratni savval a mintázatot. 

Dillingert rendőrök lőtték le 1934 júliusában a chicagói Biograph színháznál, miután elárulta őt egy, a sajtóban csak pirosruhás nőként emlegetett személy.

Amikor lelőtték, nagy tömeg gyűlt össze, és sokan a zsebkendőjüket mártogatták Dillinger vérébe, hogy megőrizzenek valami emléket. A rendőrök oszlatni kezdték a tömeget, hogy az FBI biztosíthassa a helyszínt, de a tömeg az Alexian Brothers kórházig követte Dillinger testét, és a hullaházig is tovább kísérték. Becslések szerint legalább 15 ezren láthatták a kiterített tetemét.

Azóta a sírja az indianapolisi temető egyik turisztikai célpontja.

(MTI, Index)