Albin
0 °C
11 °C

Moszkva tovább keménykedik a szombaton szétvert tüntetés résztvevőivel

2019.07.31. 19:44

Megtörtént az első - tömeges rendbontás címén végrehajtott - őrizetbe vétel Moszkvában a július 27-i, be nem jelentett tüntetés ügyében - közölte Pavel Csizsov, az Agora jogvédő csoport vezetője szerdán a Telegram üzenetküldő-szolgáltatáson működő csatornáján, írja az MTI.

Csizsov szerint a Nyomozó Bizottság (SZK) Kirill Zsukovot vette őrizetbe, akit korábban már megbírságoltak a szombati tüntetésen való részvétele miatt. Egy másik személyt, Szergej Fomint tanúként hallgatták ki az ügyben. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium emberei a TASZSZ szerint szerdán tömegesen tartottak házkutatást a hétvégi akció részvevőinél. A hírügynökségnek nyilatkozó egyik forrás arról számolt be, hogy a hatóságok digitális adathordozókat és kommunikációs eszközöket foglaltak le, ellenőrzik az érintetteknek a közösségi médiában tett bejegyzéseit. Az kívánják tisztázni, hogy ki szervezte és koordinálta az akciót.

A TASZSZ emellett úgy értesült, hogy szerdára virradóra a hatóságok tanúként kihallgatták Vaszilij Kuzmint, a Baloldali Blokk mozgalom koordinátorát is.

Az SZK a szombati tüntetéssel kapcsolatban - a korábbi több mint 200 adminisztratív és három hatósági személy elleni erőszak-ügyön felül - kedden tömeges rendbontás címen is büntetőeljárást indított. Ez a bűncselekmény nyolctól 15 évig tartó szabadságvesztéssel sújtható Oroszországban.

A nyomozó hatóság szerint a szombati akcióra azt feltételezve hívtak fel a szervezők, hogy azon tömeges rendbontást provokálhatnak ki. Ennek eredményeképpen a részvevők "durván megsértették a közrendet", a rendvédelmi szervek tagjai ellen erőszakot alkalmaztak, átszakították a kordont és megbénították a forgalmat.

A hatóságokkal előre nem egyeztetett megmozdulás részvevői az ellen tiltakoztak, hogy a moszkvai választási bizottságok - a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva - elutasították több tucatnyi ellenzéki jelöltaspiráns bejegyzését a fővárosi képviselői testület szeptember 8-án esedékes megválasztására. Közülük többek fellebbezését a fővárosi választási bizottság elvetetette.

Az érintettek közül központilag irányított politikai diszkriminációra hivatkoztak és a nem egyeztetett utcai tiltakozás eszközét választották a hatósági figyelmeztetés dacára. Az elutasított ellenzéki jelöltaspiránsok melletti szombati moszkvai tüntetéssorozat alatt a belügyminisztérium szerint 1074, az OVD-Info civilszervezet szerint pedig 1373 embert vettek hosszabb-rövidebb időre őrizetbe.

Az orosz választási rendszerről, a tiltakozásról és annak szétveréséről szerdán egyórás telefonbeszélgetést folytatott Ella Pamfiolva, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke Thornbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával. Jagland korábban aggodalmát fejezte ki az ellenzéki képviselőjelöltek regisztrálásának elutasítása miatt. A tüntetőkkel szembeni bánásmód az ENSZ-nek sem tetszik.

A történtek után az ellenzéki Libertariánus Párt hétfőn igényt jelentett be a hatóságoknál arra, hogy jövő szombaton újabb tüntetést szervezzen, amit kedden visszavont. Mihail Szvetlovot, a párt szövetségi tanácsának tagját, aki az újabb tiltakozásról a polgármesteri hivatallal tárgyalt, szerdán a szombati be nem jelentett tiltakozáson való részvétele miatt 30 napi adminisztratív elzárásra ítélték. 

A moszkvai rendőrség arra figyelmeztetett, hogy a készülő megmozdulást törvénysértőnek fogja tekinteni és arra figyelmeztette a moszkvaiakat, hogy nem menjenek el az eseményre.    

Jelena Ruszakova be nem jegyzett képviselőjelölt-aspiráns szerdán bejelentette, hogy augusztus 10-én tüntetést kíván szervezni, mintegy 10 ezer fő részvételével.

Az illetékes moszkvai kórház egyébként szerdán közölte, hogy a toxikológiai vizsgálat nem talált mérget Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szervezetében. Navalnijt, akit múlt héten 30 napi elzárásra ítéltek, vasárnap kórházba szállították a hatóságok szerint allergiás, a politikus ügyvédje és orvosa szerint pedig talán mérgezéses tünetekkel. A politikust hétfőn kiírták és visszaszállították a fogdába.