Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Felgyújtotta magát egy férfi Szöul belvárosában

2019.08.01. 14:18

Egy 72 éves, dél-koreai férfi felgyújtotta magát Szöul belvárosában csütörtökön, életveszélyes állapotban szállították kórházba, egész testét égési sérülések borítják – írja az AP hírügynökség. 

A férfi a rendőrség szerint így akarta kifejezni a dühét a saját országa és Japán közti történelmi és politikai feszültségek miatt.  A helyszínen találtak egy táskát, ami a férfié lehetett, és volt benne egy búcsúüzenet, egy Japán-ellenes röplap, amiben amiatt kritizálták Japánt, hogy szigorítja a Dél-Koreába szánt high-tech eszközök exportját, illetve az is bele volt írva, hogy addig küzdenek, amíg a japán miniszterelnök, Abe Sindzó bocsánatot nem kér tőlük. A táskában még volt egy könyv, amit az a Kim Bokdong írt, aki elsőként törte meg a csöndet a japán hadsereg második világháború alatti szexuális visszaéléseiről. 

A japán parlament egyébként pénteken készül döntést hozni arról, hogy leveszik Dél-Koreát arról a listáról, amin az a 27 ország szerepel, amelyeket kereskedelmi előnyökben részesítenek. Ha elfogadják a javaslatot, azzal a két ország közti kapcsolatok várhatóan tovább romlanak majd.

A két ország között erős feszültségek húzódnak mostanában. Nemrég például Tokió vádolta meg Dél-Koreát azzal, hogy tiltott ipari termékeket szállított Északnak, emiatt korlátozta exportját Dél-Koreába, miután vita tört ki Tokió és Szöul között a Japán által a második világháború idején működtetett kényszermunkatáborok miatt. Az ENSZ szerint pedig Japán szállított éveken át tiltott árut Észak-Koreába. 

Az ABC News július 19-én számolt be egy hasonló esetről, amikor felgyújtotta magát egy 78 éves, dél-koreai férfi a japán nagykövetség előtt, az illető bele is halt az égési sérülésekbe.