Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Hadat üzent a bűnözésnek a román miniszterelnök

2019.08.01. 11:39 Módosítva: 2019.08.01. 11:40
Hadat üzent a bűnözésnek, és egy sor kormányzati intézkedést jelentett be Viorica Dancila román miniszterelnök szerda este, mert nem szeretné, ha megismétlődne a múlt héten elrabolt, vélhetően nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves lány tragédiája, aki hiába hívta a segélyhívót, a hatóságok nem tudták megmenteni.

A szociáldemokrata politikus szerint "túl sokáig kizárólag a korrupció elleni harcra összpontosult a közfigyelem", így a a bűnözés elleni harc háttérbe szorult.

"Ezt nem fogadhatjuk el. A korrupció elleni küzdelmet folytatni kell, de a hangsúlynak a látványelemekről a megelőzésre kell áthelyeződnie"

- idézte a kormányfőt az MTI az Agerpres román hírügynökség alapján.

Románia nem a bűnözőké, a nemi erőszakot elkövetőké, a pedofiloké és az emberkereskedőké, mondja a román miniszterelnök, majd hozzátette: nőként és anyaként tudja, mit jelent aggódni a család és gyermekek biztonságáért, de ő az a nő, akinek eszközei is vannak a helyzeten változtatni.

Dancila azt ígéri, hogy

  • megsürgetik az eltűntek kereséséről szóló törvénytervezet kidolgozását és elfogadását,
  • kezdeményezik a 112-es segélyhívó diszpécserszolgálatának összevonását és áthelyezését a belügyminisztériumhoz, továbbá
  • rendelettel teszik működőképessé a szexuális bűncselekmények elkövetőinek országos nyilvántartását.

Az elrabolt, vélhetően nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves Alexandra ügye hatalmas közfelháborodást keltett Romániában, miután kiderült, hogy hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét.

Az ügy miatt előbb a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, hétfőn lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője, kedden pedig a belügyminiszter is.