Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Trump: A kínai elnök nem elég gyors

2019.08.02. 07:40

Donald Trump amerikai elnök a csütörtökön Kínának beígért 10 százalékos büntetővám további emelését is kilátásba helyezte – írta az MTI.

Az elnök – miután csütörtök délután bejelentette 10 százalékos vámtarifa bevezetését mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai árura szeptember 1-jétől – aznap este újságíróknak elmondta: ez akár 25 százalékosra is emelkedhet, amennyiben az amerikai kínai kereskedelmi tárgyalások érdemben nem haladnának.

Trump szerint Hszi Csin-ping kínai elnök meg akar állapodni, „de őszintén szólva, nem elég gyors". 

Amikor az újságírók arról faggatták, hogy mit szól az újabb vámtarifák bevezetésének várható pénzpiaci hatásaihoz, az amerikai elnök közölte: „engem ez egyáltalán nem izgat”.

Peking egyelőre nem válaszolt, de az amerikai sajtóban idézték a kínai Global Times című lap főszerkesztője, Hu Hszi-csin Twitter-bejegyzését. A mikroblogban a kínai újságíró azt írta: "az új vámtarifák egyáltalán nem hozzák közelebb az Egyesült Államok által óhajtott megállapodást, sőt, inkább csak távolabbra tolják ki".

Donald Trump csütörtökön Twitteren jelentette be a 10 százalékos vámemelést, amely egyébként független a korábban már 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett 25 százalékos vámoktól. Mikroblogjában az elnök felrótta Pekingnek, hogy újra akarja tárgyalni a tervezett kereskedelmi megállapodást, valamint nem teljesítette a több amerikai agrártermék vásárlására tett korábbi ígéretét. Felpanaszolta azt is, hogy Kína nem állította le az amerikai kábítószerválságért rendkívüli mértékben felelős, opiát tartalmú szintetikus fájdalomcsillapító, a fentanil forgalmazását sem.

Közben a Thaiföldön egy regionális ifjúsági konferencián tartózkodó Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szintén szemrehányásokat fogalmazott meg Kínának címezve. Az amerikai diplomácia vezetője szerint Peking "évtizedeken keresztül helytelenül viselkedett", mert akadályozta a valódi szabadkereskedelmet. Pompeo ezzel magyarázta az amerikai vámtarifákat és Washington más, konkrétan nem kifejtett döntéseit.