Lövöldözés volt egy amerikai áruházban, 20 halott

000 1JB0FP
2019.08.03. 20:57 Módosítva: 2019.08.03. 23:55

Frissítés:

  • Greg Abbott, Texas állam kormányzójának későbbi hivatalos bejelentése szerint 20 ember halt meg, és további 26 sebesültet ápolnak, közülük egyesek állapota válságos.
  • A halottak között három mexikói állampolgár, a sebesültek között hat mexikói van.
  • A merénylettel gyanúsított, ellenállás nélkül elfogott személy egy 21 éves, fehér férfi.
  • Greg Allen rendőrfőnök közölte, hogy az előzetes nyomozás alapján feltehető, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt. Az Egyesült Államokban ez alatt azt értik, hogy a támadó a származása, bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján választja ki az áldozatait – írta vasárnap hajnalban az MTI.
Emberek evakuálása a lövöldözés helyszínén 2019. augusztus 3-án.
Emberek evakuálása a lövöldözés helyszínén 2019. augusztus 3-án.
Fotó: Social Media / Reuters

Korábban írtuk:

Helyi idő szerint délután 1 órakor lövöldözéshez riasztották a rendőröket a Texas állambeli El Pasóban, a hírek szerint egy Walmart áruházban dördültek lövések, halottak is vannak, valamint számos sérült, a helyszínre az FBI is kivonult, a környéket lezárták – írja a CNN. Az előzetes értesülések szerint a gyilkos fegyver puska vagy karabély (rifle) volt, a feltételezett elkövető egy férfi.  

Az első hírek 18 halottról szóltak, azonban ez a casualty (halott, sebesült) szó kétértelműségéből fakadt, amit az NBC híradója halottként értelmezett. A CBS viszont rendőrségi források szerint továbbra is 18 halottról számolt be, ezt erősítették meg végül a hatóságok is.

Egy biztonsági kamera képe a feltételezett az elkövetőről az NBC értesülései szerint:

231.png

A rendőrség szóvivője szerint őrizetbe vettek egy gyanúsítottat, a jelen ismeretek szerint csak egy elkövető volt. 

A NBC értesülései szerint eleinte az is gondot jelentett a támadók számának megállapításában, hogy – mivel Texasban sokan viselnek  fegyvert – a rendőrség először több embert is őrizetbe vett, akik fegyvert rántottak a lövések hallatán.

 A fenti videón az asztalok alatt megbújó emberek láthatóak, miközben lövések hallatszanak.

Az interneten terjed egy kiáltvány, amit állítólag az elkövető írt, ebben a christchurch-i támadást méltatja, és a bevándorlás veszélyeire hívja fel a figyelmet, de utóbbi nincs hivatalosan megerősítve. 

A történtekre Donald Trump amerikai elnök is reagált, Twitteren azt írta, együtt dolgozik a helyi hatóságokkal, illetve a texasi kormányzót is biztosította a szövetségi kormány teljes támogatásáról:

 A CNN videóján látni, ahogy az emberek pánikban menekülnek az áruházból.

A férjemmel az áruházban voltunk, amikor hallottuk a lövéseket. Először azt hittük, hogy tűzijáték, aztán láttuk, hogy menekülnek az emberek

– mesélte az NBC riporterének az egyik szemtanú.

Mindenki menekülni próbált, sokan elestek, az egyik kollégámat a karján érte egy lövés. Soha nem gondoltam volna, hogy itt is [El Pasóban] megtörténhet ilyen 

– meséli az áruház egyik alkalmazottja. 

Alig pár napja történt egy másik lövöldözés az Egyesült Államokban, akkor egy 6 éves kisfiú, egy 13 éves lány és egy fiatal férfi halt meg, tizenketten pedig megsebesültek, amikor a kaliforniai Gilroy fokhagymafesztiválon egy fegyveres tüzet nyitott a rendezvény látogatóira.

(Borítókép: A rendfenntartó szervek a lövöldözés helyszínén a Texas állambeli El Pasóban 2019. augusztus 3-án. Fotó:  Joel Angel Juarez / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport