Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Egy hét alatt három mexikói újságírót öltek meg

2019.08.03. 10:47

Meggyilkoltak két újságírót pénteken Mexikóban, a héten így már három, az év eleje óta pedig kilenc újságírót öltek meg a hivatalos közlés szerint, amelyet az MTI idéz.

Az El Grafico de Xalapa című napilapnak dolgozó Jorge Celestino Ruizt péntek késő este ölték meg Veracruz állam Actopan nevű településén a polgármester, Paulino Dominguez tájékoztatása szerint.

Egy meg nem nevezett rendőrségi forrás azt közölte: tavaly októberben már érte támadás Ruizt, házára és autójára leadtak több lövést. Kollégái szerint egy ideje már nem tüntette fel a nevét a cikkei alatt a lapban, hogy ne keltsen feltűnést.

Péntek hajnalban pedig Guerrero államban gyilkolták meg a La Verdad de Zihuatanejo című hírportál főszerkesztőjét, Edgar Alberto Navát - közölte a helyi ügyészség. Ugyanebben az államban ölték meg a Guerrero Al Instante hírportál igazgatóját, Rogelio Barragánt. Holttestét kedden találták meg egy elhagyott autó csomagtartójában.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Mexikó a harmadik legveszélyesebb hely a világon a sajtómunkások számára a fegyveres konfliktus dúlta Szíria és Afganisztán után.

2000 óta a szakma több mint száz képviselőjét gyilkolták meg Mexikóban, csupán tavaly tízet.

Mexikóban a legtöbb gyilkosságot a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban követik el, újságírókat azért vesznek célba, mert írnak ezekről az ügyekről, de a politikai korrupció feltárása is nagyon veszélyes számukra. A legtöbb gyilkosság felderítetlen, a tettesek büntetlenek maradnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport